Művészpiknik és utcaszínház

2022.09.05. 10:00

Gazdag szeptemberi kulturális programkínálat Sümegen

Szeptemberben számos nívós rendezvénnyel várja az érdeklődőket a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ.

Szijártó János

Fotó: Szijártó János/Napló

A hagyományos szüreti mulatsággal kezdődő hónap második hetében újra megtelik alkotókkal a város. A Darnay Alkotótáborba, a Capári Róbert által szervezett Sümegi Művésztelepre érkezett neves alkotók idén is egy hetet töltenek Sümegen. 

Amint azt Oszkai Réka, a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ, Könyvtár és Emlékház intézményvezetője lapunknak elmondta, az alkotótábort hagyományosan az emlékházban művészpiknikkel zárják szeptember 9-én, ahol megcsodálhatók a város ihlette festmények, grafikák, szobrok. A művészpiknikre várják a helyi és térségi alkotókat is, hogy egy közös kiállítással ünnepelhessék együtt az alkotás örömét. 

Mint megtudtuk, idén is lesz Sümeg-trail futóverseny. – Az izgalmas rendezvény időpontjában, szeptember 17-én a Kisfaludy Sándor Emlékház udvarán idén újra megszervezzük az érzékenyítő programot a darvastói Félúton Ház Alapítvánnyal és az Életlehetőség Szociális Nappali Intézménnyel együttműködve. Kiállításokkal, kézműves-foglalkozásokkal és előadásokkal is készülünk, melyek segítségével bepillanthatunk fogyatékkal élő embertársaink életébe – tette hozzá Oszkai Réka. 

Szeptember végén ünneplik Kisfaludy Sándor születésének 250. évfordulóját. A megemlékezést háromnaposra tervezik, szeptember 23–25. között. – A Kisfaludy 250 egy olyan rendezvény, amely Sümeg jellegzetességeiből táplálkozik. A Balaton-felvidéki barokk kisváros a romantika bölcsője. Az irodalom, a történelem évszázadok óta jelen van, és ezt életben tartjuk, ötvözve a kor digitális kihívásaival és a ma élő helyi, országos és nemzetközi hírű alkotóink bevonásával. Programunk két meghatározó részből áll. Szeptember 23-án Kisfaludy 250 konferencia lesz a közösség és szakemberek bevonásával. Az előadások a költő munkásságáról, annak irodalmi, színházi, zenetörténeti jelentőségéről és 21. századi aktualitásáról is szólnak. Zoób Kati irodalmi és divatszalonja is Sümegre költözik, amelynek témája természetesen a reformkor és Kisfaludy. Ezután fényfestést tervezünk a püspöki palota udvarán – sorolta az igazgató. 

A hónap utolsó hétvégéje sem telik eseménytelenül, ugyanis szeptember 24–25-én a Himfy Utcaszínház Fesztivál várja az érdeklődőket különböző helyszíneken, a Kisfaludy téren, az emlékház udvarán, a palotakertben és a Kisfaludy Sándor Művelődési Központban, ahol bemutatkozási lehetőséget kapnak helyi, regionális, országos és nemzetközi szintű amatőr, független és professzionális társulatok, bábszínházak, zenekarok. A rendezvényen bemutatják N. Horváth Erzsébet Kisfaludy életét feldolgozó színdarabját sümegi, tapolcai önkéntes amatőr színjátszók és színművészek bevonásával. Vasárnap este a magyar néptánc kiemelkedő képviselői lesznek Sümeg vendégei. Kovács Norbert „Cimbi” és barátai az Üzenet haza című néptánc játékkal mutatkoznak be a közönségnek. SZJ

A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program által támogatott rendezvény család- és gyerekbarát jellege is tetten érhető lesz különböző foglalkozások formájában. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában