Alkotások a szabadban

2022.09.26. 08:00

Két közösség tagjai együtt állították ki képeiket Uzsán

A művészet a partra jön című kiállítást a művelődési ház teraszán tekinthetik meg az érdeklődők.

Tóth B. Zsuzsa

A szabadtéri kiállításon az eredeti művek időjárásálló másolatai láthatók

Forrás: a szervezők

A tárlatot bemutatva Dancs Zoltán projektmenedzser elmondta, hogy a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében létrejött kiállítás anyaga magas színvonalú nyomtatott másolata az eredeti alkotásoknak, így a képek ellenállnak az időjárás viszontagságainak. 
– Kultúra, művészet, közösség. Ez a gyönyörű Lesencevidék mottója, amely szerint a tájegység a 2022-es nyarat és talán az egész jövőjét szervezte. A művészet a partra jön két nemzetközi alkotóközösség munkáiból rendezett tárlat, amely igazi csemege az itt élőknek és a vendégeknek. A kiállító művészek számára nemzetközi találkozó, ahol a közös alkotómunka eredmé- nyét látva örülhetnek, tanulhatnak egymástól, ihletet meríthetnek és új dolgokat alkothatnak – mondta Dancs Zoltán. 
– Az UzsArt művésztelep és a Pacsai Művésztelep alkotásaiból összeállított válogatás igyekszik közelebb hozni a művészetet és kultúrát a közönséghez. Először a Balaton-parton, Balatonedericsen, majd Lesenceistvándon, most pedig itt látható. A művek kitűnő hátteret biztosítanak más kulturális események számára és különleges atmoszférával töltik meg a hétköznapokat. Kultúrával, művészettel, két tehetséges és szorgalmas alkotóközösség munkáival. 
– Az UzsArt művészei 2021-ben találkoztak először Uzsán. Az önkormányzat segítette munkájukat, és Koscsó László vezetésével szabadon alkothattak. 2022-ben hazánk távoli pontjairól és külföldről is érkeztek művészek ide, hogy több ágban próbálják ki tehetségüket. Az alkotótábort előadások, koncertek, kirándulások kísérték. A társaság a kőre asszociálva sokrétű bemutatót állított össze: volt, akinek szilárd építőanyag, más számára alapanyag vagy textúra volt, esetleg formát, színt, absztrakt gondolatot jelentett. A kiállított anyag mégis egységben láttatja az alkotó közösséget – sorolta Dancs Zoltán. 
A pacsai művészeti közösségről szólva elmondta, hogy a két csoport, az ottani és az uzsai által prezentált bemutató a kortárs képzőművészeti törekvések széles spektrumát tárja a látogatók elé. Az új nyertes pályázatnak köszönhetően pedig a jövő évben a rendezvénysorozat folytatódik Lesence-Art néven, nyolc helyszínen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában