Kiállítás a Laczkó Dezső Múzeumban

2022.09.16. 15:00

Változatos technikával készült üvegtárgyak egy magángyűjteményből

Helyi magángyűjteményből ad válogatást Szentséges üvegek címmel a Laczkó Dezső Múzeum Tanulmányi raktárában csütörtökön nyílt kiállítás.

Marton Attila

Több ezer darab üvegtárgy található a magángyűjteményben

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Mint ismert, a múzeum kiállítóhelyei felújítás miatt zárva tartanak, az időszaki kiállítás az intézmény üvegművészeti gyűjteményének vitrinjeiben kapott helyet. A tárlaton a veszprémi Sági-Zimonyi család – egyben a Péter Pál Panzió – üveggyűjteményének egy része látható. A tárlat a kollekció szakrális és vallásgyakorlathoz köthető tárgyaiba nyújt betekintést. A kiállítás az Ars Sacra rendezvénysorozathoz és az üveg nemzetközi éve programhoz is kapcsolódik. 
Brányi Mária alpolgármester (Fidesz–KDNP) köszöntőjében arról beszélt, Sági Magdolna műkedvelőként vált az üvegtárgyak szenvedélyes gyűjtőjévé. Hozzátette, több ezer darab üvegtárgy található a magángyűjteményében. Megjegyezte, a kollekció első tárgyát – amely az 1860-as években készült formába fújt üvegtárgy volt – az 1970-es években a pécsi vásárban vásárolta a család. 
S. Lackovits Emőke néprajzkutató megnyitójában elmondta, a múzeum történetében ritkaságnak számít, hogy magángyűjtemény darabjaiból hoznak létre kiállítást. Hozzátette, a folyamatosan bővülő gyűjtemény létrehozásában Sági Magdolnát férje, Zimonyi Péter segítette, és fiuk, Zimonyi Máté is közreműködött a kollekció gyarapodásában. 
Kiemelte, a kiállításon látható üvegtárgyak változatos technikával készültek, magyar és német nyelvterületről származnak, cseh, osztrák, német, lengyel és magyar műhelyekhez kötődnek. Az első csoportban gyertyatartók, szenteltvizes üvegek, emléktányérok láthatók, a második csoportot az üvegszobrok képezik. A tárlat harmadik egységében az ünnepi asztalt díszítő tárgyak láthatók, míg a negyedik részben a kegyhelyekből származó alkotások másolatai tekinthetők meg. 

A kiállítás díjtalanul látogatható október 3-ig hétköznaponként 8 és 16 óra között előzetes telefonos bejelentkezés után. Szombati napokon bejelentkezés nem szükséges, 10 és 17 óra között változatos programokkal – tárlatvezetéssel, üvegfestéssel, gyermekfoglalkozással – várják az érdeklődőket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában