EKF sarok

2022.09.30. 11:49

Zenei élményeket ad a Hangjáték projekt

A népdalénekkörtől a pop-up kórusig, zeneovitól rocksuliig az amatőr zenélés széles palettáját kínálja a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa keretében elindult Hangjáték projekt.

Marton Attila

Fotós: Hangjáték

 

A zenélés boldogabbá tesz – röviden ez a Hangjáték, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében zajló széles körű zenei fejlesztési program üzenete. A helyi szakmai közösséggel közösen alkotott projekt céljai a korai zenei fejlesztés, a könnyűzenei oktatás, a zenei élményt adó foglalkozások és közösségi események rendezése. A Hangjáték keretében Palya Bea énekesnő, Philipp György színházi rendező és karmester, valamint Tóth Árpád karnagy is azért érkezik Veszprémbe a közeljövőben, hogy interaktív foglalkozásaikon minél többen, akár előképzettség nélkül is megtapasztalják a zenélés örömét. A cél minden esetben ugyanaz: szélesíteni az aktívan zenélők közösségét, mondta el Nádasdy Fanni, a program szakmai vezetője. 

A program honlapja a zene világnapja alkalmából indult el, valamint bekapcsolódtak a veszprémi hagyományos világnapi koncertbe is. A zene világnapját a megyeszékhelyen hosszú évek óta közös koncerttel ünneplik meg a helyi kórusok és együttesek. A Lovassy László Gimnázium tornacsarnokában tartott kétórás programban Franczia Dániel és Prejczer Kata mintegy negyedórás közös örömzenélésbe vonta be a közönséget: egy egyiptomi, többszólamú éneket tanítottak meg a résztvevőknek, amelyet ritmushangszerekkel kísértek a dobosok. A program keretében különböző zenei foglalkozásokat szerveznek: minden héten megtartják az örömdobolást és a gyermekeknek szóló ukulele-zeneovi programot, mondta Nádasdy Fanni. 

A következő napokban is változatos programokkal készülnek: október 6-án, csütörtökön 17 órától a Jutasi KözTérben az ausztrál fúvós hangszert, a didzseridut ismerhetik és szólaltathatják meg az érdeklődők Jankovics Zoltán irányításával. A program során nemcsak a megszólaltatás módját sajátíthatják el a résztvevők, de érdekes információkkal és új ismeretekkel gazdagodhatnak a hangszer eredeti kulturális közegéről, történetéről és az itthoni didzseriduközösségről. Október 8-án, szombaton 10 órától Molnár Emese énekes, dalszerző, a JaMese zenekar névadója és frontembere tart workshopot a Pannon KözTérben. Az ÉlményÉnek nevű workshopon kreatív, önreflexív énekes feladatokkal segíti a résztvevőket az önkifejezés útján. Október 13-án, csütörtökön 17 órától a Hangvilla konferenciatermében Palya Bea énekesnő tart workshopot, míg október 29-én, szombaton 10 órától pop-up kórus alakul Tóth Árpád karnagy vezetésével. A foglalkozás résztvevői egy délelőtt alatt kórust alkotnak, és műhelymunkával egybekötve összeraknak egy-egy friss, népszerű dalt, amit meg is szólaltatnak. A Hangjáték projekt minden programja ingyenes, de néhány rendezvényen a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában