Ars Sacra Fesztivál

2022.10.06. 15:00

Élményre cserélik az időt Nemesvitán

Nagy sikert arattak a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával megvalósuló Ars Sacra Fesztivál komolyzenei koncertjei a településen.

Tóth B. Zsuzsa

A Richter Kamarakórus és Tóka Ágoston lépett fel Nemesvitán Fotó: művelődési ház

Az Ars Sacra Fesztivál a 2007-es nemzetközi Városmissziós rendezvénysorozat gyümölcse. Célja a remény jeleinek felmutatása a kultúrában, a művészet különböző műfajain, nemzeti kultúránk meghatározó értékein keresztül. A szervezők fontosnak tartották megismertetni a zene értékközvetítő szerepét, minél szélesebb körben terjeszteni a zene szeretetét azok között is, akiknek az érdeklődési körét a komolyzene eddig nem keltette fel. Elsődleges célkitűzés volt a magas minőségre épülő zenei élmény átadása, így a koncertek felépítésében és összeállításában Ruppert István Liszt Ferenc-díjas orgonaművész biztosította a szakmai hátteret.

A szeptember 24-i koncerten Luther öröksége az evangélikus egyházzenében címmel az istentiszteleti vokális és orgonazenét mutatták be Ruppert István orgonaművész és a Richter Kamarakórus tagjainak közreműködésével. Másnap Zsoltárfeldolgozások és improvizáció a református istentiszteleteken címmel a református zsoltárok vokális és hangszeres feldolgozásait hallhatták az érdeklődök a Richter Kamarakórus előadásában. Tóka Ágoston orgonaművész által az orgonás improvizáció műfajába nyerhetett bepillantást a közönség.

Csali János polgármester a hangverseny végén köszönetét fejezte ki a művészeknek. Elmondta, hogy a jövőre nézve továbbra is bízik a sikeres szakmai együttműködésben, hiszen a régiós és lokális értékek, hagyományok megismertetése elősegíti a célok megvalósítását. Bemutatkozási lehetőséget teremt, a programok kínálata pedig túlmutat a nyári csúcsidőszakon, ami kiemelkedően fontos egy ilyen kis település számára. A kultúra és zenei iránti érdeklődés felkeltése, a kulturális programok kínálatának bővítése és folyamatos növelése az egyik céljuk. Továbbá a közösségfejlesztési folyamatok beindulása, a közösségi életben való aktív részvétel, az önkéntesség mérhető szerepe ugyancsak lényeges a kulturális és turisztikai életben egyaránt. Hangsúlyozta, hogy a helyiek és vendégeik a jövőben sem maradnak élmények nélkül. December 18-án, adventi ünnepi hangversenyre várnak mindenkit, hiszen Nemesvita élményre cseréli az időt.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában