EKF2023

2022.10.21. 11:30

Hangversenyek és mesterkurzus - Csellóakadémia veszprémi kötődésű művészekkel

A városhoz kötődő, európai és világhírű csellóművészek lépnek fel és neves tanárok tartanak mesterkurzusokat a jövő heti Csellóakadémián.

Marton Attila

Fotó: Raffay Zsofia

A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával megvalósuló rendezvénynek a Csermák Antal Zeneiskola ad otthont október 27. és 30. között.

A program kiemelt célja, hogy a klasszikus zene kultúráját megerősítsük, ami azért is fontos, mert a művészet a legnehezebb pillanatokban tudja kisegíteni az embert – mondta el Molnár Andrea, a Kunstuniversität Graz különleges tehetségek előkészítő osztályának tanára, a Csellóakadémia fő szervezője. A rendezvény reményei szerint hozzájárul ahhoz is, hogy a veszprémiek és a térségben élők megismerjék az innen elszármazott, ma már főként Budapesten vagy külföldön élő, európai vagy világhírű művészeket. 

Molnár Andrea és társai két évtizede tartanak mesterkurzusokat, amelyek közül az elmúlt években többnek is a veszprémi Csermák Antal Zeneiskola adott otthont. Ezekre a világ minden részéből érkeztek növendékek. A Csellóakadémiát másodszor szervezik meg hangversenyekkel egybekötve. Tavaly a Gárdonyi Zoltán Kamarazenekarral együttműködésben tartották, idén a Veszprém Polgárai a Városi Zenedéért Alapítvánnyal együtt pályáztak és nyertek el forrást a Veszprém–Balaton 2023 Zrt.-nél – folytatta Molnár Andrea. A Csellóakadémián több olyan neves művész látogat Veszprémbe, aki a Csermák zeneiskolában ismerkedett meg a muzsikálás alapjaival. Idén színpadra lép Szabó Judit, a világhírű Keller Quartet tagja, Molnár Andrea, Ripka János,  aki az Osztrák Rádió Szimfonikus Zenekarában játszik, és Hartmann Domonkos, a legígéretesebb hazai csellisták egyike. Az együtt muzsikálás annyiban is kuriózum, hogy a művészek ilyet zeneiskolás koruk óta nem tettek. A rendezvény nulladik napján Molnár Andrea tart szakmai napot zeneiskolásoknak és zeneiskolai tanároknak, majd október 27. és 30. között Varga István, a budapesti Zeneakadémia tanára – akinek szintén van veszprémi kötődése, hiszen tagja az Auer Triónak – tart mesterkurzust a nyári képzés legeredményesebb növendékeinek és egy Csellóakadémia-ösztöndíjas fiatal veszprémi csellistának, Naszer Tamarának.

A rendezvényen három hangversenyt hallhatnak az érdeklődők, valamennyi ingyenes. A Csellisták éjszakája nevű programon, október 28-án, pénteken Hartmann Domonkos, Rudolf Leopold és Stankowsky Endre ad szólókoncertet. Október 29-én nyolctagú csellóegyüttes lép fel, műsorukon ismert művek csellóra készült átiratait játsszák. A csellóegyüttes vezetője, Rudolf Leopold a világhírű műgyűjtő, Rudolf Leopold, a bécsi Leopold Múzeum alapítójának fia, és Molnár Andrea egykori tanára volt. Ezer szállal kötődik Magyarországhoz: nagyon szereti a magyar kultúrát és hazánkat, szinte második otthona a térség, nyarait a Balatonnál tölti hosszú évek óta. Az október 29-ei esten fellép Boross Csilla szoprán operaénekesnő, aki világszerte főszerepekben énekel, és egykor a veszprémi Dohnányi Zeneművészetiben tanult. A program zárásaként, október 30-án fiatal tehetségek adnak koncertet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában