Az óriáscincér és társai

2022.10.04. 14:00

Látványos rendszertan – Kutatók éjszakája a zirci múzeumban

Idén hatodik alkalommal csatlakozott az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma a kutatók éjszakája eseménysorozathoz, ezúttal is tudományos eredményeket tárt ismeretterjesztő köntösben a látogatók elé rendezvényén.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Betegség miatt változott az eredetileg meghirdetett program, így Kutasi Csaba múzeumigazgató, entomológus mutatta be az ízeltlábúak csodálatos világát az érdeklődőknek. A gigantikus méretű és látványos trópusi rovarok tárlatán is végigvezette őket. A gyerekek megismerkedhettek a bolygó legnagyobb bogarával, a Dél-Amerikában őshonos óriáscincérrel. Ez a faj mérete dacára úgy repül, mint a szintén óriás elefántbogár és a herkulesbogár. A szintén Dél-Amerikát idéző, trópusi esőerdőkben élő azúrlepke pedig lenyűgöző színével vonzotta a látogatók tekintetét. 

Fotós: Rimányi Zita/Napló

Kutasi Csaba a trópusi rovarok ismertetését követően előadás keretében beszélt az ízeltlábúak rendszertani kategóriáiról. Egy olyan látványos fajt is bemutatatott, mint az Észak-Amerika partvidékén őshonos atlanti tőrfarkú rák, melynek vérét a mai napig felhasználja a gyógyszeripar. 

Fotós: Rimányi Zita/Napló

A kiscsoportos látogatószám miatt lehetőség adódott egyéni kérdések átbeszélésére, a személyes látókör bővítésére – tájékoztatta lapunkat Sinigla Mónika igazgatóhelyettes, gyűjteményvezető. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában