Káli-medence

2022.10.04. 18:00

Moldvai-matiné a kővágóörsi Kőfeszt Folkklubban

Ha a vénasszonyok nyara kegyes arcát mutatja október 8-án, szombaton a Káli-medencében, akkor Navratil Andrea Dúdolója a Jókai utcai Botond pajtában csendül fel az októberi Kőfeszt Folkklub rendezvényén.

Hegyi Zoltán

Egy éve tartották nagy sikerrel Mindszentkállán a gyimesi folkklubot Fotó: szervezők

Rendhagyó időpontról döntöttek a szervezők, biztos, ami biztos alapon délelőtt melegebb időre számíthatunk, mint kora este – hiába, ez már az ősz sajátja – így 11 órakor kezdődik a moldvai és csángó világ dalait, szokásait, hangszereit és táncait bemutató, azokat tanító folkmatiné. (Eső esetén a kővágóörsi művelődési házban, ugyancsak Jókai utca lesz a rendezvény.)

Szokás szerint jeles közreműködőket hívtak meg a szervezők. Az elmaradhatatlan Dúdolót a Kobzos együttes hangszerbemutatós minikoncertje követi, majd Szabó Csaba vezetésével a Tördemic táncegyüttes fiataljai adnak ízelítőt a moldvai táncokból.  De – mint mindig – nemcsak nézni, élvezni lehet a táncokat, hanem gyakorolni, megtanulni is: a komoly sikerélménnyel kecsegtető körtáncokat megtanítják, így kora délután már mindenki dúdolhat és táncolhat egy kis moldvait. Ahogy a pont egy esztendeje megtartott nagysikerű mindszentkállai gyimesi folkklub után. A körtánc varázsa és a könnyen megszerezhető sikerélmény bizony rabul ejtette a résztvevő sokaságot.

Gyaníthatóan így lesz szombaton is. Már csak azért, mert a gyermekeknek ezúttal is az egész program alatt kézművesfoglalkozást tartanak, míg a belépés erre a rendezvényre  – hasonlóan a korábbi évek gyakorlatához és a rendező Határtalan Hangok Közhasznú Alapítvány programjaihoz – díjtalan. A rendezvényt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program és a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatja.

Felejthetetlen élménynek ígérkezik.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában