Sümeg jellegzetességei

2022.10.25. 13:00

Most Sümegen fest a tapolcai Halas lépcső alkotója

Varjas Judit képző- és iparművész az immár széles körben ismert tapolcai Halas lépcső alkotója vasárnap óta Sümegen forgatja az ecsetet, s teszi szebbé, barátságosabbá a város egyik lépcsőjét és közvetlen környékét.

Szijártó János

A Kossuth Lajos utcát a Városi Piaccal összekötő átjáróban lévő lépcsőt és falrészt szépíti meg Varjas Judit képző- és iparművész a tapolcai Halas lépcső alkotója Fotó: Szijártó János

Egy magánszemély felkérésére vállalta a megbízatást, vasárnap délután neki is látott a lelkes helyi önkéntesek által szépen előkészített falrész, illetve lépcső festésének Sümegen a Kossuth Lajos utcát a Városi Piaccal összekötő átjáróban. Ez a rész egyébként a tavasszal olvasóink által kedvencnek választott B terv Étterem & Kávézó udvarához kapcsolódik. Lapunk kérdésére Judit elmondta, hogy a motívumvilág tekintetében szabad kezet kapott, a kérés annyi volt, hogy Sümeg jellegzetességei köszönjenek vissza a már elkészült műben.
- Ezért vontam bele a gesztenyevirágot, Kisfaludy Sándorra és Szegedi Rózára utalva kedvenc virágaikat, a liliomot, a rózsát és az aranyesőt. Sümegnél a szőlészeti, borászati hagyományok sem elhanyagolhatók, így az oldalfalon ez is megjelenik, ahogy a Püspöki Palota is, a lépcsőn a városcímerben található minta, középen pedig Ramassetter Vince kékfestő motívuma tűnik majd fel. A tervek szerint idekerül még egy kandeláber és kamerát is elhelyeznek itt, miután én végeztem. Terveim szerint, ha az időjárás úgy akarja, nagyjából tíz nap, két hét múlva fejezem be a festést - tudtuk meg Varjas Judittól.
A helyszínen járva már most, a második napon látszik, hogy egy különleges, egyedi alkotással gazdagodik Sümeg és az eddigi "szürke" belvárosi átjáró Judit kreativitása folytán új arcát mutatja az arra járóknak. 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában