Can you intuches me as

2022.10.16. 15:00

Örökké és soha: falfirkák a Haszkovón

Bejártuk a Haszkovó egy jó részét, hogy lássuk: maradt-e még a régi paneleket borító falfirkákból.

Juhász-Léhi István

Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

Csodás őszi nap, még a pulcsi is soknak tűnik, ám árnyékban azért belefér. A környéken kutyát sétáltató hölgyek, padon beszélgető nyugdíjasok és a jó időt élvező, hancúrozó iskolások, miközben retró falfirkákra vadászunk. 

Fotós: Juhász-Léhi István/Napló

A lakótelep tiszta, környezete ápolt, apró kertek egy-egy bejáratnál, a boltok környezete is ízléses. Ugyanakkor a házak majd’ nagy része fel van újítva, vagy éppen most is szépítik, mint ahogyan az egyik fehér panelt is, melyre szigetelést illesztenek dolgos kezek. Mivel új színt is kaptak a lakóházak, eltűntek az évtizedekkel ezelőtt Neoluxszal felfújt Hajrá, Építők!, Hajrá Fradi!, netán Szeretlek, Béla!, Edda feliratok, és bizony erősen kellett keresni az írásokat. Amit találtunk, az is többnyire – sajnos – angolul van, ám ezek java is biztosan több évtizedes.

Fotós: Juhász-Léhi István/Napló

A mi kedvencünk a „forever and never”, azaz az örökké és soha bölcsesség, de a láthatóan remegő kezekkel felfújt „can you intuches me as” (talán: ,,megérinthetsz engem úgy”) – bár helytelen angolsággal, de hordozhat magában továbbgondolásra érdemes szálat. 

Fotós: Juhász-Léhi István/Napló

És, hogy hová tűntek – hozzátesszük: szerencsére – a házakat elcsúfító falfirkák? Valószínűleg kimentek a divatból, vagy/és a virtuális térben hagynak maguk után nyomot az erre késztetést érzők. A profik? Legálisan tolják, murálokat rajzolnak, vagy ott fújnak, ahol lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában