Régi hagyomány

2022.10.04. 08:00

Szüreti mulatságot szerveztek Tótvázsonyban

A szüreti felvonulást és mulatságot jó ideje a Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesület szervezi, ami a községben régi hagyomány.

Juhász-Léhi István

Az élőzene elmaradhatatlan egy szüreti mulatságon Fotó: Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesület

Fotó:

 

 

Ennek kapcsán Szendrei Szilárd, a Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesület elnöke arról beszélt lapunknak, a helyi idős emberek mesélték, hogy anno ők is részt vettek az évről évre várt eseményen. A régi felvonulásoknak megvoltak a „kellékei”, lehetőségei, hiszen korábban sokaknak volt lova, szekere, szőlője, igaz, utóbbi, ha nem is helyben, de a pécselyi, vagy a balatonszőlősi hegyen. Szilárdék a német nemzetiségtől vették át ezt a hagyományt, amit többféle változatban valósítottak meg. Az elmúlt éveken a Covid-járvány hagyott nyomot, így központi rendezvényt nem tarthattak, azaz közös helyszín szóba sem jöhetett, ezért kénytelenek voltak olyan felvonulást tartani, ahol a település különböző helyszínein találkoztak.

Az idei évben viszont bátran nyúltak a programhoz. Maga a felvonulás elmaradt, viszont a mulatságot megrendezték egy helyszínen. Tették ezt azért is, mert évek óta a tótvázsonyiak vendége a holland Régi Nóták zenekar. Rólunk annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy Hollandiában élnek, magyarul nem tudnak, azonban magyar nótákat és cigányzenét játsszanak. Sokat járnak Magyarországra, leginkább csárdákban lépnek fel. Idén is jelezték, hogy jönnének, így ezúttal hozzájuk igazították a szüreti multságot. Mivel számukra nem szerencsés az, ha a falut járva, meg-meg állnak muzsikálni, ezért központi rendezvényt hoztak össze, egyfajta nótaestet, aminek helyszíne a kultúrház és a közösségi ház közötti, idén felújított tér volt. Természetesen a vendégsereg nem maradt étlen-szomjan, a szervezők teával, pogácsával, borral és vacsorával kedveskedtek az egybegyűlteknek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában