Hirdetés

2022.10.15. 06:00

Veszprémbe látogat Tóth Árpi, a Csíkszerda kórus karnagya

Tóth Árpi, a Csíkszerda kórus karnagya Veszprémbe látogat, hogy a Hangjáték program keretében pop-up kórust csináljon abból, aki hagyja. Árpi elementáris élményt ígér, és mindenkit éneklésre buzdít: október 29-én, november 12-én és december 17-én kaphat bárki a kóruséneklés nyújtotta endorfinbombából.

A zeneszerző, karnagy és népszerű előadó nem tökéletességre törekszik. Számára az emberi sokféleség és az éneklés érzelmi kifejezőereje ad esztétikai élményt. Egyik első itthoni képviselője az improvizációs kóruséneklésnek, ahol az énekesek legalább annyira fontosak, mint egy mű lelkiismeretes reprodukciója. Egy Csíkszerda koncerten mozognak, helyet változtatnak, improvizálnak az énekesek, és nem utolsó sorban nagyon élvezik, amit csinálnak. 

“Az emberi diverzitás, ami bármelyikünkben ott van, engem gyönyörködtet. Az énekhang is rengetegféleképpen lehet tökéletes, ami nem azt jelenti, hogy Herz-re pontosan azok a hangok szólalnak meg, aminek kéne lenniük. Nem kell tökéletesnek lennünk, amikor együtt éneklünk.”

A pop-up kórusra kifejezetten várja azokat, akiket visszatartanak a rossz berögződések, saját hangjukkal kapcsolatos gátlások, hiszen erre (is) való egy kórus. “Akusztikailag és érzelmileg is erősítik egymást a kórustagok, és az összhangzás nem lesz kevesebb” osztotta meg tapasztalatait a karnagy Hangjáték másik oktatójával, JaMesével készült podcast beszélgetésben

Forrás: Csíkszerda

Ősi és intuitív

A fiatal karnagy a hallás utáni énektanulást preferálja a kottából énekléssel szemben: “nagyon fontos számomra, hogy megmaradjon az éneklés ősi, intuitív módja. A kotta csak egy leképezése egy nagyon komplex érzelmi hullámvasútnak, amit elképzelt a szerző.” Az ősi és intuitív mellé a közösségi és örömteli jelzők is odakívánkoznak, ahogy az mára egyértelmű bizonyítást nyert a zenéléssel kapcsolatban. Ezen alapul a Hangjáték többi programja is, de a pop-up kórus kitűnő alkalom, hogy az is nekivágjon a zenélésnek, aki eddig hezitált. A közös éneklés során ugyanis összehangolódik az énekesek szívverése, endorfin termelődik és hosszabb távon javítja az emberek jólétét, ha kórusba járnak.

Árpi módszere tudatosan eltávolodik az ellaposodott, elavult zenepedagógiától, és aktivizálja a résztvevőket - ahogy a közönséget is. Fő kórusa, a Csíkszerda mára szinte mozgalommá nőtt, 150 fős várólistával és koncertről koncertre növekvő érdeklődéssel. Az év végéig három alkalommal próbálhatják ki az érdeklődők Árpi módszerét, és az együtt éneklés örömét.

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött, részletek a www.facebook.com/hangjatek.veszprem oldalon. A workshop a Hangjáték program keretében valósul meg, ez Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosának zenei fejlesztési programja. A Hangjáték missziója a térség zenei kultúrájának fejlesztése; célja, hogy Veszprémben és környékén éljen a legtöbb zenélő ember Magyarországon. Kövess minket a további programokért! -> facebook.com/hangjatek.veszprem

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában