Százegy éves olimpiai bajnok

2022.11.27. 08:00

Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes címmel készült portré dokumentumfilm

Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes címmel készült portré dokumentumfilm az olimpiák történetének egyik legeredményesebb magyar női sportolójáról, a világ legidősebb élő olimpiai bajnokáról, a Nemzet Sportolójáról.

Rimányi Zita

 

Keleti Ágnes 1921. január 9-én született Budapesten, 16 éves korában kezdett el tornázni, 19 évesen nyerte első bajnokságát, 31 évesen szerezte első olimpiai aranyérmét, 35 évesen már tíz olimpiai érem birtokosa. A több mint egy éven keresztül forgatott film középpontjában a hétköznapjai, a csendes visszaemlékezések állnak. Rendkívüli életének mozaikjait a vele készült archív interjúk, naplójának részletei és intim beszélgetések adják ki. Ágnes életének tanúi is megszólalnak, többek között volt tornász társa, fia és izraeli tanítványai. A film gazdag archív anyagát kézzel rajzolt színes animációk színesítik. 

Az alkotás a koronavírus időszakában készült, így a háttérben nem csak az elmúlt száz év történelme, hanem a napjainkat megnehezítő világjárvány is meghúzódik, rámutatva, hogy az egyedi élettörténetek adják ki a teljes egészet. Az 56-os forradalom idején készülni az olimpiára vagy a karanténnal terhelt koronavírus időszakában ünnepelni a századik születésnapot egyszerre egyedi és mindannyiunk életét befolyásoló esemény. Keleti Ágnes életpályája egyedülálló erőről és küzdeni akarásról tanúskodik, bölcs, szerény, okos gondolatai, tanácsai örökre velünk maradnak. Az életét bemutató portré dokumentumfilm immáron 101 évet ölel fel, és például szolgálhat mindannyiunknak. Az alkotás december 8-tól kerül a mozikba. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában