Hősök kincsei

2022.11.15. 19:00

Az Árpád- és a török korra fókuszáló kiállítás készül Veszprémben

Vártörténeti kiállításon dolgoznak a Laczkó Dezső Múzeum munkatársai, a tárlat a Hősi kapuban kap helyet.

Marton Attila

Péterváry-Szanyi Brigitta és Pátkai Ádám beszélt a készülő kiállításról

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A kiállítást a Közösségvezérelt helyi fejlesztések (CLLD) keretében elnyert pályázati forrásból, 25 millió forintból valósítja meg a Laczkó Dezső Múzeum, mondta el Péterváry-Szanyi Brigitta igazgatónő. Az elnyert támogatást a kiállítás előkészítésére és megrendezésére, valamint a kapcsolódó rendezvényekre fordítják. Hozzátette, régi tervük volt, hogy a Hősi kapuban olyan tárlat kapjon helyet, amely a helyiek és az idelátogató turisták számára is érdekes. A kiállítás november végére készül el, ugyanakkor az energiaválság okozta megnövekedett költségek miatt tavasztól, a fűtési szezon után lesz látható a közönség számára. 

A kiállítás szakmai anyagát Pátkai Ádám régész állította össze. Elmondta, a Hősök kincsei című tárlat igyekszik felidézni és bemutatni a vár közép- és török kori hangulatát. A lépcsőfordulóba kikerülő idővonalon a várhegy közel ötezer éves történetét böngészhetik majd a látogatók. A kiállítótér adottságaival összhangban a múzeum gyűjteményéből hadászati, hétköznapi és szakrális tárgyakból egyaránt válogatás lesz látható, valamint installáción elevenítik meg, hogyan változott a székesegyház az egyes korszakokban. A kiállítás kurátora kitért arra is, a tárlat egyik kiemelkedő darabja lesz annak a török kori kislányruhának a rekonstrukciója, amelynek eredetijét Laczkó Dezső találta meg a Benedek-hegyi kriptában a huszadik század elején, a viselet állapota ugyanakkor nem teszi lehetővé, hogy kiállítsák. A lányka ruha hiteles másolatát Egervári Márta textil-restaurátorművész készíti el. Pátkai Ádám megjegyezte, a kiállítás anyagának része lesz egy I. András korából, vagyis a 11. századból származó törvénybeidéző pecsét (billog) is, amely a múzeum egyik kiemelkedő műtárgya. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában