Gondolatok a katasztrófa pszichológiájáról

2022.11.17. 14:00

Az élet élni akar! – Füredi plébános előadása a katasztrófáról

Fodor János balatonfüredi plébános Az élet élni akar – Gondolatok a katasztrófa pszichológiájáról címmel telt házas előadást tartott Balatonfüred arácsi városrészén, a népházban nemrég. Az érdekes elmélkedésre a Vasárnapi vizit programsorozat keretében került sor.

Kovács Erika

Fodor János balatonfüredi plébános beszélt a katasztrófák lelki feldolgozásáról az arácsi népházban nemrég

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Fabacsovics Zoltán, a szervező Arácsiak Egészségéért Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntője után Fodor János plébános a Kolontárt és Devecsert sújtó vörösiszapömlést fókuszba helyezve, és arról filmkockákat levetítve beszélt a katasztrófák pszichológiájáról. A plébános, aki maga is segítette az érintett embereket a helyszínen, elmondta egyebek mellett, mindenkit másként érintett a katasztrófa. Azok az emberek tudtak könnyebben talpra állni, akiknek sikerült elfogadni a helyzetet, képesek voltak lelkileg erősek maradni, előre tekintettek és arra gondoltak, az életnek mennie kell tovább. Akiknek a családjában tragédia történt, természetesen ők voltak a legnehezebb helyzetben. Fodor János atya beszélt a borzalmas katasztrófa feldolgozásának különböző stációiról, illetve a stressz későbbi hatásáról. A feldolgozásban közrejátszott az is, hogy az ember milyen állapotban volt, mennyire volt egészséges, erős abban a szörnyű időben. A plébános saját tapasztalata alapján kiemelte, a beszélgetések, a törődés, a hit, a másokkal történt gyakori találkozások mindenkinek sokat segítettek a katasztrófa feldolgozásában. 

Fotós: Nagy Lajos/Napló

Az érdekes előadás végén szeretetvendégségre hívták a megjelenteket. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában