Nagykorú lett a fesztivál

2022.11.15. 17:30

Bosszúhadjárat, szerelmi para és emberrablás - Díjeső a 18. Pannonfílingen

Füzes Dániel "Hogy ne győzzünk" című rövidfilmje lett az első helyezett a hétvégén Veszprémben rendezett 18. Pannonfíling Mozgóképes Találkozón, ahol összesen nyolc díjat osztottak ki.

NA

Forrás: Pannonfíling

Immár tizennyolcadik alkalommal rendezték meg a "rövid filmek hosszú napját", azaz a Pannonfíling Mozgóképes Találkozót Veszprémben. November 12-én az egész napos vetítésen 18 rövidfilmet láthatott a közönség hazai és határon túli alkotóktól.

Dósay Norbert és Németh Csaba Miklós, a Pannonfíling szervezői elmondták, az előzsűrizés során ötvennél is több nevezés közül választották ki a versenyprogram filmjeit. A változatos alkotások közül a szakmai zsűri, azaz Szelestey Bianka, rendező, forgatókönyvíró, Képíró Dorottya, a 17. Pannonfíling Mozgóképes Találkozó győztes filmjének alkotója, és Zugschwert Szabolcs, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program projektkoordinációs vezetője végül Füzes Dániel "Hogy ne győzzünk" című rövidfilmjét ítélte a legjobbnak.

A film Ádám és Bálint történetét meséli el, akik Budapest erőszakos külvárosában élnek, ahol az erő teszi férfivá a férfit. Amikor egy barátjukat véresre verik egy szórakozóhelyen, a két fiú bosszúhadjáratra indul. A rövidfilm Jászberényi Sándor azonos című novellája alapján készült, rendezője Füzes Dániel, a forgatókönyvet Biró Zsombor Aurél és Füzes Dániel írták, az operatőr Farkas Áron volt.

Fotós: Pannonfíling

A zsűri döntése alapján a második helyezett Hárshegyi Vivien "Felhők felett" című animációs filmje lett, a harmadik helyezettnek járó díjat pedig Karácsony Péter "Vasárnapi emberrablás" című alkotása kapta.

Különdíjjal három rövidfilmet is jutalmaztak, Nagy Márton "Így Gyújtottam Fel a Barátnőmet a Harmadik Randinkon" filmje, mint Legeredetibb humor, László Gábor "Mi svábok, mindig jó magyarok voltunk" filmje, mint Legeredetibb dokumentumfilm lett díjazott, Szucher Ágnes "Szerelem a korona idején" című animációs filmje pedig az Esszencia-díjat kapta.

A nézők szavazatai alapján pedig két film is megkaphatta a 18. Pannonfíling Mozgóképes Találkozó Közönség-díját, a "Hogy ne győzzünk" és a "Vasárnapi emberrablás".


 

Mi is az a Pannonfíling?

A Pannonfíling Mozgóképes Találkozó egy rövidfilmes szemle és verseny, amely a veszprémi ősz egyik különleges kulturális programja. A fesztiválon a hazai és határon túli amatőr és független filmesek már 2005 óta bizonyítják hogy egy jó történetet nem csak sok millió dolláros robbanásokkal, autósüldözéssel és szilikon domborulatokkal lehet elmesélni. Az elmúlt években alacsony költségvetésből, de annál nagyobb lelkesedéssel és kreativitással készült roadmovie-t, háborús drámát, sci-fit, szerelmi történetet, videóklipet és  animációsfilmet is láthattak a nézők. Avagy, a filmszalagra álmodott pannon életérzést.

A legelső Pannonfílingen a zsűri tagjai Felhősi István (festőművész), Fenyvesi Ottó (költő, író, képzőművész) és Sára Sándor (operatőr, filmrendező) voltak. Az eltelt években rajtuk kívül is rengeteg neves szakember fordult meg a zsűriben, például M. Tóth Géza (animációs rendező, producer), Áfrány Gábor (médiaművész), Szajki Péter (forgatókönyvíró, rendező), Trócsányi Gergely (zenész), Vadócz Péter (filmes), Réz András (filmesztéta, forgatókönyvíró), Buvári Tamás (rendező, forgatókönyvíró), Farkas Franciska (színésznő), Krámer György (koreográfus), Pálfi György (filmrendező), Ujj Mészáros Károly (filmrendező), dr. András Ferenc (egyetemi docens), Vranik Roland (filmrendező, forgatókönyvíró), Can Togay (filmrendező, forgatókönyvíró, színész), Sós Ágnes (filmrendező).

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában