1972 óta

2022.11.21. 13:00

Fél évszázadot ünnepeltek Gyulafirátóton

A Gyulafirátóti Művelődési Ház ötvenéves jubileuma alkalmából rendeztek ünnepséget. A rendezvény előtt Némethné Gunther Teréz tanácsossal, a művelődési ház vezetőjével beszélgettünk.

Juhász-Léhi IStván

Fotó: Pesthy Márton

Fotó: PESTHY MARTON

 

 

– Intézményünk 1972-ben nyitotta meg kapuit, és számomra is hihetetlen, de ebből az öt évtizedből közel harminc éve dolgozom a művelődési ház vezetőjeként – nyilatkozta a Naplónak. – Fél évszázad nem rövid idő, amely időszak alatt a művelődési ház igyekezett az itt élők kulturális igényeit kielégíteni.

Mint mondta, az intézmény helyet adott a különböző érdeklődési körű kluboknak, kisközösségeknek, művészeti csoportoknak, és szervezte a nemzeti ünnepeinkhez, a jeles napokhoz kapcsolódó megemlékezéseket. Számtalan kézműves-foglalkozást rendeztek csakúgy, mint gyermek- és családi programokat, vagy éppen különböző műfajú kiállításokat. Mindezek mellett előadásokra várták az érdeklődőket, akár egészségügyi, honismereti témájú sorozatokról legyen szó, vagy zenés-táncos eseményekről. Természetesen kihagyhatatlan a falunapok, a Rátóti Napok több évtizedes műsorfolyamának megemlítése is.

– Nagyszerűek voltak a szüreti felvonulások, a Rátót nevű községek vagy a népdalkörök találkozói, a német nemzetiségi napok, a hagyományőrző programok sokasága – tette hozzá Némethné Gunther Teréz. – Igazán nehéz kiemelni rendezvényeket, mert mindegyik a szívügyünk.

Felvetettük, megváltozott a világ, benne sok mással a művelődési házak helyzete és szerepe. Mit gondol minderről? – kérdeztük.

– Bizakodó vagyok, mert a kisközösségeink a pandémia után visszatértek hozzánk, és végzik a dolgukat, munkájukat – árulta el a Gyulafirátóti Művelődési Ház vezetője. – Az elmúlt években fiatal civil szervezeteink is alakultak, amelyek szintén kiveszik a részüket a közösség életéből. Jó kimondani, kortól függetlenül együtt dolgoznak csoportjaink.

A péntek esti ünnepség – amelyen műsorral és kiállítással is emlékeztek az ötven évre – után sem áll meg az élet Rátótón, hiszen a helyi művészeti csoportok már a karácsonyi rendezvényre készülnek.

Némethné Gunther Teréz kiemelte, az öt évtized történéseit nehéz lenne számba venni. Hangsúlyozta, mennyire fontos az az emberi, közösségi tartalom, amellyel – a városrész lakóival – a művelődési házat 1972-től megtöltötték. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában