Összeért a múlt a jelennel

2022.11.21. 14:00

Gálaműsorral ünnepelte ötvenéves fennállását a Szilágyi Táncegyüttes

Gálaműsorral ünnepelte ötvenéves fennállását a Szilágyi Táncegyüttes hétvégén az Agórában.

Marton Attila

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A jelenleg 260 tagú együttes minden csoportja, valamint korábbi tagok is színpadra léptek a két időpontban bemutatott műsorban. Ovádi Péter országgyűlési képviselő a jeles évforduló kapcsán a közösség erejét emelte ki köszöntőjében. – Az öt évtized alatt rengeteg élmény, tudás és hullámvölgy is adódhatott, amit közösen sikerült átvészelniük – fogalmazott, hozzátéve, Veszprém és térsége azért lehet erős, mert a Szilágyi Táncegyüttes és hozzá hasonló közösségek alkotják. Megjegyezte, az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím elnyerése a térségben működő kulturális szervezetek elismerése is. Brányi Mária alpolgármester arról beszélt, a táncegyüttes tagjai a hagyományőrzést és a néphagyományok ápolását sajátítják el, míg a próbákon és fellépéseken megélt közösségi élmény pozitívan járul hozzá a személyiségfejlődésükhöz. Hozzátette, az együttest az elmúlt években, évtizedekben számos díjjal tüntették ki: Pro Meritis, Pro Civitate és Pro Comitatu, míg idén Veszprém legfontosabb művészeti elismerésével, a Gizella-díjjal ismerték el tevékenységüket. Eveli Péter, a Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója felidézte, az együttest Kiss Jánosné Joli néni alapította tizenkét taggal 1972-ben. A táncosokat 1987 óta Nagy Marianna vezeti, 2005-től az iskola művészeti intézményegységeként működik az együttes. Leszögezte, a néptáncegyüttes az iskola jó hírét viszi hazánkban és a határokon túlra is, és a csoportból kikerülő néptáncosok adják a veszprémi táncegyüttesek utánpótlását. Megjegyezte, az együttes elkötelezettséget, hivatástudatot, hagyományhoz és örökséghez való hűséget is jelent a résztvevő diákoknak, táncpedagógusoknak. 

A mintegy egyórás ünnepi műsorban a koreográfiák a Kárpát-medence szinte valamennyi tájegységét felölték, a többi között bakonyi, mezőségi, Balaton-felvidéki, baranyai és gömöri táncot is láthatott a közönség. A diákokat Vastag Richárd, Vetzl-Szerencsi Noémi, Hajdu Viktória és Nagy Marianna táncpedagógusok készítették fel. A táncosok műsorát Samu Zoltán és zenekara kísérte. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában