Kiállítás az elmúlt ötven év emlékezetes képeiből

2022.11.15. 10:00

Jubileumot ünnepel a Szilágyi Táncegyüttes

Az idén ötven­éves fennállását ünneplő Szilágyi Táncegyüttes történetét bemutató fotókiállítás nyílt hétfőn a Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában.

Marton Attila

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A tárlaton az évtizedek során készült fotókból látható válogatás, valamint az együttes által elnyert oklevelek, díjak és érmek is megtekinthetők. A kiállítás bemutatja a táncegyüttes történetét, fellépéseit és programjait is. 
Nagy Marianna, a Szilágyi- iskola művészeti intézményegység-vezetője, a táncegyüttes vezetője megnyitójában felidézte, a csoportot Kiss Jánosné Joli néni alapította tizenkét taggal 1972-ben. Hozzátette, a táncegyüttes rendszeres résztvevője a városi és megyei kulturális eseményeknek. A művészeti csoportot az öt évtized alatt többek között Pro Meritis, Pro Civitate és Pro Comitatu, míg idén Gizella-díjjal ismerték el. 
Az együttes rendszeresen versenyeken lép fel, régiós megmérettetéseken többször arany minősítést szereztek. A táncosok évről évre nagyszabású gálaműsort adnak elő, valamint tagjai tánctáborokban pallérozhatják tudásukat. Az évtizedek során a szomszédos országokban, valamint Belgiumban és Finnországban is felléptek. 
A jubileum alkalmából a táncegyüttes történetéhez kapcsolódó rajz- és feladatmegoldó versenyt is szerveztek a tagoknak, amelynek megoldásaihoz a diákoknak kutatómunkát kellett végezniük. A kiírásra beérkezett legszebb rajzokból kiállítás nyílt az intézmény közösségi termében, valamint a hétfői eredményhirdetésen jutalmazták a verseny résztvevőit is. 

A rendezvényen táncműsort adtak az ötödik, valamint a hetedik és nyolcadik osztályos tanulók. A jubileum alkalmából november 19-én, szombaton délután az Agórában ad gálaműsort az együttes 15 órától és 17.30-tól. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában