Találkozások Zenevárosban

2022.11.30. 09:00

Lakatos Mónika és a Mendelssohn Kamarazenekar ad közös koncertet a Hangvillában

A Találkozások Zenevárosban 2023-as évadát idén december 1-jén Lakatos Mónika és Rostás Mihály „Mazsi” duója, a Romanimo nyitja meg: örömről, bánatról, mulatságról és gyászról szólnak a hagyományos roma dalok, amiket a Mendelssohn Kamarazenekar szimfonikus feldolgozásában hallhat a közönség a Hangvillában.

Napló

Lakatos Mónika

A Kossuth-díjas énekesnő és férje a legtöbb dalukat még gyerekkorukból hozták magukkal, a szájhagyomány útján terjedő dallamok az oláh cigányság mindennapjait örökítik meg. A Mendelssohn Kamarazenekar pedig azzal a tisztelettel és mélységgel, szimfonikusan kíséri a zenészpárt, ahogyan az a műfajhoz illik. Az eseményt Weyer Balázs nyitja meg, aki a magyarországi vokális oláh cigány zenéről tart előadást.
A Találkozások Zenevárosban egy korokon, kultúrákon és műfajokon átívelő koncertsorozat, amelyet Veszprém UNESCO-díja hívott életre 2022-ben. Magyarországon először a megyeszékhely nyerte el a Zene Városa címet az UNESCO Kreatív Városok Hálózatának tagjaként. A koncertek mindegyike egy zenei találkozás magyar és külföldi művészek között, amely megmutatja a zenei nyelvek átjárhatóságát. A sorozat 2023-ban is folytatódik: a tervek szerint a következő évadban is a legkülönlegesebb zenei együttműködéseknek ad helyet a Hangvilla, a közönség a kolumbiai cumbiával, a lengyel mazurkával és a szakrális marokkói műfajjal, a gnawával ismerkedhet meg. A koncerteket beszélgetések és hangszerbemutatók kísérik. A koncert a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében valósul meg. A koncertsorozat szervezője a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában