Új kilátóhely a cseszneki várban

2022.11.19. 07:00

Lecserélték az erődítmény bejárását segítő fakorlátokat 

A biztonságot jobban szolgáló fakorlátokat rögzítettek a régiek helyére a cseszneki várban. Magasabbak, erősebbek, mint az eddigi használtak, tartós szerkezetek és sűrűbb a deszkázásuk.

Rimányi Zita

A látogatók előtt nemrég megnyitott sziklabástya lépcsőjét is új, sötétbarna korlátok szegélyezik Fotó: Vár-hegyi Hagyományőrző és Idegenforgalmi Egyesület

 

  Szépek, akác az anyaguk, a színük sötétbarna, így illenek a Bakonyt őrző építménybe, olyan hatást keltenek, ami nem idegen az erődítmény múltjától. Ilyen korlát szegélyezi az új lépcsőt is, ami egy olyan részre vezet, ami eddig nem volt bejárható. Az óratorony melletti sziklabástyáról így már északnyugati irányban könnyebben megcsodálható a gyönyörű panoráma. Eddig ezt a pontját nem használták ki a várnak, most viszont már kilátóként működhet. Amberger Dániel várkapitány azt is elmondta lapunknak, mit érdemes tudni történetéről. Ugyanis ez a sziklakiemelkedés természetes képződmény, aminek egykor a tetejét egyenesre formálták és tornyot építettek rá a középkorban. Ez már nincs meg, de úgy tudni, a kuruc időkben két ágyút is elhelyeztek itt. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában