Kiállítás

2022.11.12. 07:00

Márton püspök palástja Sümegre került

Pénteken kora este nyitották a Márton püspök palástja című kiállítást Sümegen a Püspöki Palotában jelentős érdeklődés mellett.

Szijártó János

Nagy érdeklődés kísérte a Márton püspök palástja című kiállítás megnyitóját Sümegen a Püspöki Palotában pénteken este

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Padányi Biró Márton (1693-1762), aki a veszprémi egyházmegyét tizenhét évig kormányozta, a Sümegen épült kastélyt tekintette otthonának. Így november 11-én, Márton napján hazatértek személyes használati tárgyai ezzel a tárlattal, az Év kiállítása 2022 díjat nyert Püspöki Palota pedig értékes gyűjteménnyel bővült. 
A veszprémi Gizella Múzeum barokk műkincseiből összállított tárlatot Udvardy György veszprémi érsek nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy tours-i Szent Márton e föld szülötte, aki felnőttként vált kereszténnyé és szolgálni akarta az embereket. - Erre katonaként ébredt rá, s ide kapcsolódik a köpeny csodája, amikor a koldusnak odaadja a saját köpenyének felét. Másnap aztán megjelenik számára Jézus a koldusnak adott köpenydarabban. Talán nem mindenki előtt ismert, hogy Márton azért vágta ketté kardjával a ruhadarabot, mert annak egyik felével az állam rendelkezett, a másik fele volt az övé. Ezért csak ezt adhatta oda. Már püspökként megreformálta a püspöki szolgálatot, hiszen ő a várost tekintette bázisnak és onnan jártak ki a papok ki a híveket látogatni - mondta Udvardy György. 

A veszprémi érsek Padányi Biró Mártonról is szólt, aki a török idők utáni nehéz időszakban teljesített szolgálatot, és munkásságával felbecsülhetetlen értéket teremtett, még az utókor számára is. Több más mellett ő építtette át a Sümegi Püspöki Palotát, illetve ugyanitt új plébániatemplomot emelt, benne a híres Maulbertsch-freskókkal. Az ő tárgyai, hagyatékának egy része került most a Püspöki Palotába, a megnyitón részt vevő közönség nagy örömére. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában