Irodalmi est

2022.11.24. 18:00

Világítótoronyként magasodott ki műveivel

A Wass Albert irodalmi estre megtelt a lesencetomaji Szent Anna-plébániatemplom. Nem csupán a helyi hívek, hanem a környező községek érdeklődői is szép számmal érkeztek a szentmisére és az azt követő előadásra.

Tóth B. Zsuzsa

Kulcsár-Székely Attila, a Veszprémi Petőfi Színház színművésze a lesencetomaji Szent Anna-plébániatemplomban rendezett Wass Albert-esten Fotó: önkormányzat

Amint azt a település polgármesterétől, Mészáros Lászlótól megtudtuk, a katolikus egyházi év végén, Krisztus király ünnepén Stadler László Dezső plébános mutatott rá az örök érvényű keresztény értékekre, amelyek az emberi élet minden nehéz helyzetében utat mutatnak. A mise végén a plébános megáldotta a helyi karitászcsoport által beszerzett Szent Erzsébet-kenyérkéket, amelyeket a hívőknek kiosztottak.

A szentmisét követően Kulcsár-Székely Attila, a Veszprémi Petőfi Színház színművésze Wass Albert-művekből összeállított műsort adott elő az író szellemiségéhez méltó színvonalon. A színművész a már száműzetésben, Amerikában élő írót személyesítette meg, aki íróasztala mellől üzen örök igazságként vallott istenhitéről, hazaszeretetéről, emberségéről, és Erdélyhez, a szülőföldhöz fűződő elszakíthatatlan kapcsolatáról. Kulcsár-Székely Attila és felesége, Melinda Székelyföldről származik, és korábban éveken keresztül járták az előadással a szórványmagyarságot, főleg Dél-Erdélyben, hogy megerősítsék a helyenként már csak maroknyi magyarság hitét és nemzettudatát.

Wass Albert a történelmében, szellemiségében és erkölcsében is zűrzavaros XX. század gyermeke volt, de ennek ellenére világítótoronyként magasodott ki műveivel, életútjával és erkölcsiségével, amelyre korunk embere, korunk magyarja csak felnézni tud. A színművész elmondta, hogy az ötlet megszületése 2009 decemberéig nyúlik vissza, amikor egy karitatív akció keretén belül – jelesül az előadás honoráriumának elengedésével – eleget tettek Kémenes Lóránt, Tűr község katolikus plébánosa meghívásának, és az ott élő maroknyi magyarnak eljátszották a Virágot Algernonnak című monodrámát. Az előadás utáni beszélgetés során fogalmazódott meg bennük, hogy készíteni kellene egy olyan egyéni előadást, amelynek elsődleges célja, hogy erősítse a magyar nemzeti öntudatot, és az elkövetkező évek során eljuthasson a legtávolibb szórványmagyarsághoz is. Így esett a választásuk Wass Albertre.

Kulcsár-Székely Attila az előadás szövegét az író verseiből, regényeiből, publicisztikáiból állította össze, a zenei hátteret a Kormorán együttes dalai adták.

 

 

   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában