Régészeti feltárás

2022.12.14. 07:30

A Kinizsi-sírkutatás eredményeit mutatják be

A Kinizsi-kutatás történelmi napja volt augusztus 22-e: a hadvezér nagyvázsonyi birtokadományozásának 550. évfordulóján először indult régészeti ásatás a törökverő hadvezér és utódja, Horváth Márk maradványainak fellelése érdekében.

Juhász-Léhi István

A veszprémi Laczkó Dezső Múzeum régészei és több ország önkéntese a nagyvázsonyi Szent István-templom temetőjében kutatott Kinizsi Pál maradványai után

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Az első ásatási szezon szeptember 28-án lezárult. A nagyvázsonyi Reményi Antal Rendezvényházban (Kisiskola) december 17-én egy előadáson szeretnék a projekt vezetői bemutatni az ásatás eddigi eredményeit. Az előadás 17 órakor kezdődik az ásatás önkénteseinek élménybeszámolójával, de előtte egy órával a vázsonyi pálos kolostornál gyetyagyújtással és koszorúzással emlékeznek meg a veretlen hadvezérre és utódjára, Horváth Márkra.
A tervek szerint 17.10-kor Kandikó Csanád projektvezető előadása lesz hallható a Kinizsi-sírkutatás történetéről, Kinizsi maradványainak hollétéről, majd fél 6-tól Pátkai Ádám Sándor ásatásvezető és Győrffy-Villám Zsombor ásatásvezető-helyettes beszél a régészeti feltárás eredményeiről, érdekességeiről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában