VEB2023 EKF

2022.12.28. 12:00

Bródy-Superman Beck Zoli utcazenéjével

Az Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében elkezdődött munka rávilágít arra, hogy mennyi és milyen értékünk van, fogalmazta meg Varga Andrea projektvezető a Bródy-Superman projekt zárórendezvényén december 27-én az ajkai Agórán.

Tisler Anna

Fotó: Gyarmati László

A projektre a Kristály-völgy Egyesület nyújtott be pályázatot a Veszprém–Balaton 2023 Zrt.-hez. A Bródy Imre Gimnázium diákjai részvételével zajlott egyéves munka zárása városi eseménnyé nőtte ki magát. Érkeztek középkorúak, nyugdíjasok, a részt vevő középiskolások diáktársai, barátai. Az Agórán kiállították az alkotásaikat, amelyben a képzőművészet különféle módjaival mutatják be a világ első kriptongyára múltját, az általuk elképzelt jövőjét, valamint Bródy Imre munkásságát. A diákok újságot is adtak ki, amelyet az érdeklődőknek ajándékoztak. 
A program arra épül, hogy Bródy ötletét – hogy levegőből vonjon ki kriptongázt, amellyel izzókat tölt meg – először megvalósíthatatlannak tartották, de ő támogatók segítségével eljutott a célig. Akkor sem veszítette el a kedvét és lelkesedését, amikor mindenütt falakba ütközött. Ő egy Superman az utókor számára, annak a példája, hogy akarattal, kitartással, szorgalommal minden célt el lehet érni. A program az egykori ajkai gimnazista, Beck Zoli zenész utcazenéjével kezdődött, majd Toman Alexandra és Földing Ádám saját írását olvasta fel Bródy Imréről. 

Szőke András Lehetetlen küldetés – a világ első kriptongyára címmel tartott interaktív előadást, amelyben rávilágított az adott korra is. Hozzátette: az, hogy a jelenleg felújítás alatt álló, a későbbiekben multikulturális élményközpontként funkcionáló kriptongyár mennyire válik vonzóvá a kultúrafogyasztók számára, sokban függ attól, hogy a mai tizenévesek felnőve hogyan töltik meg élettel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában