Cél az interaktivitás

2022.12.02. 09:00

Irodalmi előadáson vehettek részt a tapolcai Idősek Nappali Klubjának tagjai

Pályázati támogatással nyílt lehetőség arra, hogy az Idősek Nappali Klubjában irodalmi előadáson vehessenek részt a tagok.

Tóth B. Zsuzsa

A közönség érdeklődéssel hallgatta a legfiatalabb művészetről, a filmről szóló, zenével-énekkel fűszerezett előadást

Az előadó N. Horváth Erzsébet író, helytörténész volt, aki minden alkalommal Román Iván hegedűművésszel, a Járdányi Pál Zeneiskola tanárával együtt érkezik az idősekhez. A Boldog és tartalmas időskor – kulturális programok az idősek nappali ellátásában című pályázaton a tapolcai Szociális és Egészségügyi Alapellátási Intézet nyert támogatást a Nemzeti Kulturális Alaptól. Így havonta egy-egy alkalommal szervezhetik az irodalmi előadásokat szeptembertől decemberig. 
Az alkalmakon azonban nemcsak az idősek iránti megbecsülés, szeretet kerül előtérbe, de azok a kulturális, irodalmi és zenei kincsek is, amelyek emlékét az idősek évtizedek óta őrzik magukban – tudtuk meg N. Horváth Erzsébettől. Az előadás-sorozat egyik meghatározó célja az interaktivitás, hogy a hallgatóság aktívan kapcsolódjon be a rendhagyó irodalmi-zenei összeállításba. Azt, hogy nagyszerű volt a célkitűzés, bizonyítja, hogy a jelenlévők is mondtak verseket, énekeltek, sőt, még táncra is perdültek. Az első előadáson Sikos Rita igazgató köszöntötte az időseket, majd a nappali ellátás vezetője, Szabó Ágota vezette fel a rendhagyó irodalmi órákat. Azok témái között szerepelt a szülőföld, a család, az iskolai évek, az első szerelem, a tánciskola, a barátság. Érintették a természet szépségeit, az évszakok változásait, és azokat párhuzamba állították az emberi élettel. 
A Gyerünk a moziba be! című előadás a mozgóképszínházat a születésétől napjainkig kísérte végig. Az előadás gyertyagyújtással és szomorú megemlékezéssel kezdődött. Ugyanis az azt megelőző napok egyikén hunyt el Kertész Károlyné, Dézi, a Tapolcai Mozi nyugdíjas vezetője. Az előadáson szó volt a Lumiere-testvérek első mozielőadásáról, a némafilmek világáról, a kamera, a celluloidszalag feltalálásáról, az Oscar-díjról, a legekről és a filmbakikról.
A hozzászólások, az előadás „filmkockái” közé szervesen illeszkedtek azok a világhírűvé lett külföldi és a magyar filmslágerek, amelyeket Román Iván közvetített zenéjével. Az előadás után ez alkalommal is szeretetvendégségbe invitált mindenkit Szabó Ágota intézményvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában