Három egyfelvonásos dráma nyolc országban

2022.12.09. 09:00

Nyolc ország tizennyolc helyszínén mutatják be azonos időben három szerző drámáját

Nyolc ország tizennyolc helyszínén mutatják be nagyjából azonos időben három pályakezdő szerző húsz percnél nem hosszabb drámáját. A badacsonytomaji Egry József Művelődési Házban szerdán este láthatták az érdeklődők a három művet a Tamási Áron Színtársulat előadásában.

Szijártó János

A Tamási Áron Színtársulat ismét az Okuláré Projekthez kapcsolódva lépett színpadra a badacsonytomaji Egry József Művelődési Házban szerdán este Fotó: Szijártó János

 

 

– Az Okuláré Projekt egy kéthavonta megvalósuló színházi felolvasóest-sorozat, amelyre a pályakezdő drámaírók nyílt pályázat útján kerülhetnek be. Minden alkalommal egy megadott hívószóra születnek az egyfelvonásos szövegek, ez decemberben a Tizennyolc. A három döntős szerző, Albel Daniella, Mihály Zsombor és Sipos Balázs drámáját is ez ihlette. A művek kiválasztásában és dramaturgiai fejlesztésében a Kovács ikrekként ismert drámaírók, Kovács Dominik és Kovács Viktor volt a szervezők segítségére – mondta az előadás előtti köszöntőjében Antalóczy Zoltán, a színtársulat vezetője. 

A decemberi hívószó a Tizennyolc, így mindhárom bemutatott egyfelvonásosban ez a szám került a fókuszba. Az első darabban egy válni készülő házaspár szomorú valósága jelenik meg. Albel Daniella A körülményekhez képest rosszul című alkotása érdekes gondolatokat közvetít egyedi módon az említett téma jegyében, a súlyos mondatok közötti sok csend pedig tovább fokozza a szinte tapintható feszültséget. Sipos Balázs Találkozások című drámája a 18 éves, felnőttkorba lépő fiút állítja a középpontba különböző élethelyzetekben, ahogy Mihály Zsombor Szülinap című alkotása is. Bár hangulati elemeit tekintve e két mű között látszólag nagy az eltérés, mindegyik mély társadalmi mondanivalót közvetít a közönség felé. 

Ami magát az előadásmódot illeti, a Tamási Áron Színtársulat tagjai (Dominek Ica, Korponai Kitti, Tóth Edit, Antalóczy Zoltán, Bognár Róbert, Fiam Kristóf) ezúttal is remekül oldották meg az Okuláré Projekt kortárs dráma felolvasósorozat rájuk eső részét. Járt a taps. A színpadi játék után a közönség kifejthette véleményét a látottakról, sőt mindenki szavazhatott is az általa legjobbnak ítélt a drámáról. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában