Viktória döntései – Utazás régi korba, a világ több pontjára, a saját lelkünkbe

2022.12.15. 19:00

Távol töltött éveket legyőző szerelem a színpadon (galéria)

A Viktória női név győzelmet jelent, a Viktória című operettben a szerelem legyőz mindent, háborút, fogolytáborokat, országhatárokat, egymástól távol töltött éveket, története szerint a szerelem olykor elengedés, mert a másikat jobban szeretjük magunknál. Pénteken mutatja be a Veszprémi Petőfi Színház.

Rimányi Zita

Változatos, mély, olykor fájdalmas lelki és érzelmi utazás az egész előadás – fogalmazott a Viktóriáról a címszerepet alakító Szederjesi Teodóra. Olykor pedig humoros a Veszprémi Petőfi Színházban színpadra kerülő darab, ritmusai magával ragadóak

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Viktória című darab a színház igazgatója, Oberfrank Pál rendezésében kerül színpadra, aki úgy nyilatkozott az előadásról: – A Viktória a nagyoperettek közé tartozik, azonban az ismert körülmények miatt visszafogottan kellett színpadra állítanunk. Úgy gondolom, csodálatos, amit a társulat véghez vitt, hiszen olyan minőségű jelmez- és olyan látványos díszletvilág elevenedik meg, amely a nézőket maradéktalanul visszarepíti abba a régi, csodálatos korba, amelyben a darab íródott.

Már a színházba belépéskor Ábrahám Pál elbűvölő dallamait hallhatják a nézők, amely segít visszacsöppenni nagyszüleink világába. Nem modernizált változatban láthatják a Viktóriát, ugyanis a direktornak meggyőződése, hogy az eredeti alkotások, írásművek kiválóak, szellemesek, bölcsek és szórakoztatóak egyszerre. A rendező úgy véli, a történet, a szereplők, a zene egyaránt fontos. Rengeteg a kacagnivaló, és mindenki megtalálhatja azt az értéket, ami számára az operettben fontos. Emellett Oberfrank Pál maga is hisz abban, hogy a szerelem, a szeretet győzedelmeskedik, és minden helyzetből valamilyen szinten győztesként jövünk ki.

A szerelmi háromszög csúcsán álló szereplőt, Viktóriát Szederjesi Teodóra alakítja, aki nem ismeretlen már az operett világában, azonban elmondása alapján ez egy olyan igazi, nőies karakter, amelyben tündökölhet. Szerinte a történet és feladata érdekessége, hogy be kell mutatni, mennyiféle szeretet létezhet. – Kicsit minden próbán belehaltam lelkileg az iszonyatosan szívfacsaró, nehéz döntésbe, amelybe a karakterem kényszerül. Úgy gondolom, mindkét férfit szereti valamilyen módon, de nem mindegy, hogy az eszére vagy a szívére hallgat. Változatos, mély, olykor fájdalmas lelki és érzelmi utazás az egész előadás – fogalmazott.
Olykor pedig humoros, ritmusai magával ragadóak. A Viktória egyik különlegessége, hogy két táncos-komikus és két szubrett is megjelenik a színen. Jancsi, a tiszttartó szerepét Keresztes Gábor ölti magára, aki Koltay László huszárkapitánnyal együtt kalandozik végig az előadáson. A művész azt üzeni a közönségnek: – Jól fognak szórakozni, ezt garantálom! 

Ebben segít, hogy különböző zenei motívumok keverednek az előadás során, például az amerikai dzsessz és a magyar népzene. A hungarikum műfaj, a magyar virtus, az operett eléri hatását. Felcsendülnek olyan slágerek, mint a Csak egy kislány van a világon, az Ahol az ember felmászik a fára, a Good night, a Honvéd banda szól a Stefánián.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában