Balatonfüredtől a Don-kanyarig

2023.01.13. 19:00

Egy füredi kiállítás margójára: képek, levelek a pokolból

A Balatonfüredért Városért Közalapítvány Balatonfüredtől a Don-kanyarig címmel kiállítást rendezett a helybeli Lipták Gábor Városi Könyvtárban, amit Molnár Judit alapítványi elnök nyitott meg január 12-én, csütörtökön.

Kovács Erika

Zsúfolásig megtelt a Lipták Gábor Városi Könyvtár Balatonfüreden, ahol a doni katasztrófáról szóló, helytörténeti kiállítást nyitott meg Molnár Judit, a Balatonfüredért Városért Közalapítvány elnöke Fotó: Kovács Erika/Napló

- A doni katasztrófa a magyar hadtörténet legnagyobb vesztesége volt, melyet idegen földön elszenvedett, fogalmazott Molnár Judit. Azt mondta, néhány nap alatt a 200 ezer fős 2. magyar hadsereg részben megsemmisült, több mint százezer magyar katona megsebesült, elhunyt, illetve tűnt el nyomtalanul, vagy esett hadifogságba. Elhangzott, hallgatjuk a döbbenetes adatokat, és közben szívszorítva azokra a közeli, távoli családtagokra, rokonokra, ismerősökre, szomszédokra gondolunk, akiknél édesapa, gyermek, testvér, rokon, ismerős sorsa fonódott össze visszafordíthatatlanul a Don-kanyarban elszenvedett vereséggel. 

A közalapítvány elnöke aláhúzta, a Balatonfüred Városért Közalapítvány helytörténeti könyvkiadásának fő célja felkutatni a múltat, bemutatni a jelennek és megőrizni a jövendőnek. Ezt teszik, amikor Csizmazia Darab József agrármérnök, szőlőnemesítő döbbenetes erejű fényképeiből képeskönyvet adnak ki, mementóul a 80. évforduló kapcsán. A mostani kiállítás különleges, ugyanis egy helytörténeti kiállítás keretében mutatják be a füredi és arácsi áldozatok emlékeit levelek, fényképek, versek, térképek segítségével. Korabeli levelekből, szemlevényekből Molnár Judit felolvasott a hallgatóságnak. 

A rendezvényen Csizmazia Darab József Don-kanyarról készült fotóiból, melyekről fia beszélt és Dibusz László, Pro Urbe-díjas, egykori városi képviselő által összegyűjtött második világháborús relikviákból készült válogatást lehet megtekinteni. A kiállítás megnyitóján Tarnai Katalin Vihar Béla a doni katasztrófáról szóló versét olvasta fel. A kiállítást február végéig lehet megnézni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában