Saját és egyesületi tulajdon

2023.01.27. 11:00

Kiállítás a zsidóság emlékére

A Tapolcai Értékmegőrző Egyesület Zsidó bordinasztiák Tapolcán és a Balaton-felvidéken: Történelem a mának című állandó kiállítása nyílt az Ózsinagógában hétfőn.

Tóth B. Zsuzsa

Vidosa Károlyné a megnyitón bemutatta a kiállítást

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Vidosa Károlyné, az egyesület alelnöke a kiállítást megnyitva ismertette a bemutatott anyagot, amelynek jelentős része saját, más része az egyesület tulajdona. Mint elmondta, a korábbi tárlatokon részben már kiállított tablók bemutatják holokauszt városi és környéki áldozatainak életét. 

A tablók bemutatják a város és környéke zsidósága életét
Fotós: Tóth B. Zsuzsa

– Segítőkészek voltak, jótékonysági egyleteket alapítottak a hitközségen belül, erről is árulkodnak a dokumentumok, emlékek. A kiállításon látható egyebek mellett a tapolcai zsinagóga freskóját őrző kép, néhány dokumentum a hitközség keletkezéséről, fejlődéséről, az első világháborúban hősként harcoló zsidókról. Bemutatjuk Károly király köszönőlevelét, amelyben háláját fejezi ki és hőssé nyilvánítja őket. A Tapolcán nagy jelentőségű borászatnak ugyancsak emléket állít a tárlat, és a múltból megmaradt dokumentumok között a Szent egylet kapcsos könyve másolatát is láttatja. Amellett eredeti dokumentumokat a pénzintézet megalakulásáról, a szőlészetet-borászatot elindító Lessner Samu borkereskedő és a holokauszt áldozatainak arcképével, valamint névsorukkal. Bemutatunk a tárlókban kegytárgyakat, a tízparancsolatot, eredeti tóratekercset, hímzett ünnepi terítőt, imasálat, imakönyvet 1853-ból, imaszíjakat – mondta Vidosa Károlyné.

A kiállítás emléket állít az áldozatoknak, többek között névsorukat, arcképüket is bemutatva 
Fotós: Tóth B. Zsuzsa

A kiállításon megcsodálhatnak a látogatók menórákat és például a kosszarv kürtöt, a sófárt, amelyet ünnepeken szólaltattak meg. Különleges az 1830-1870 közötti, eredeti születési és halálozási anyakönyvi kivonat, valamint a zsinagóga dongaboltozata eredeti táglái közül néhány darab és a nagy zsinagóga régi lámpái közül kettő gazdagítja a bemutatót. Két tábla mutatja be Radnóti Miklós életútját, egy további pedig a holokauszt megihlette, az azt túlélő művészek alkotásait, valamint látható Reich Károly grafikus illusztrációja. 

– Igyekeztem felkutatni az egykor Tapolcán élő zsidóságról, amit csak lehet, de sok minden nem maradt fenn, hiszen mindenkit kifosztottak, a családoknak annak idején egy-egy csomaggal kellett elhagyniuk otthonukat – tette hozzá az alelnök, és arra kérte a résztvevőket, hogy őrizzék a tapolcai zsidóság emlékét. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában