Ivókutas obeliszk

2023.01.15. 07:00

Mesél a múlt: az Építők emlékoszlopa

A Stadion és Dugovics utca sarkán fellelhető mészkő alkotás 380 centiméter magas, és mint arról egykor a Veszprémi Napló is beszámolt – Emlékoszlop az építők tiszteletére címmel –, 1971. június 5-én avatták fel.

Napló

Nem súlyos, elfér környezetében az emlékoszlop

Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

Az  ivókutas obeliszk forgalmas kereszteződés mellett áll, körülötte társas- és kertes házak. Az alkotó, R. Kiss Lenke szobrászművész internetes oldalán ennek kapcsán kiderül, hogy a határidő 1970. április 4-e volt (ez a nap volt Magyarország felszabadításának napja vagy a felszabadulás ünnepe a Magyar Népköztársaságban 1950-től 1989-ig – a szerző), a szerződéskötés 1969 augusztusában történt.

Többszöri nekifutás után a lektorátus 1970. június 30-i határozatában ismételten nem fogadta el a tervet, és kérte a művészt, „foglalkozzék tovább a feladattal, szerényebb művet tervezzen, amely valóban csak egy emlékkő, s nem akar azonos súllyal jelentkezni a városban lévő többi emlékművel, melyek jelentősebb kell, hogy legyenek, mivel jelentősebb gondolatot fejeznek ki”. Végül 1970. augusztus 18-án az eredeti zsűri elfogadta a korábbihoz képest módosított kőoszlop tervét. A tiszteletdíjat 70 ezer forintban határozta meg, írja a művész oldala. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában