Bak Imre-tárlat a Vaszaryban

2023.01.23. 07:00

Válogatás közel két évtized alkotásaiból

Bak Imre, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Munkácsy- és Kossuth-díjas festőművész Helyzetek – Művek 2004–2022 című kiállításával kezdődött meg Füreden a zsúfolásig megtelt Vaszary Galériában január 22-én, vasárnap az idei gazdag tárlatsorozat. A kiállítással a Veszprém–Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 (VEB EKF 2023) rendezvényeihez csatlakozott a balatoni város.

Kovács Erika

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Egy nagy generáció kiemelkedő tagjának, igazi humanista művésznek nevezte Bak Imrét a megnyitón Bóka István, Balatonfüred polgármestere. Azt mondta, a kiállítást évek óta tervezték Balatonfüreden, és nagy megtiszteltetésnek tekintik, hogy ezzel a tárlattal kezdhetik meg a városban a VEB EKF 2023 rendezvénysorozatát. Kifejtette, kevés olyan művész dolgozott az elmúlt évtizedekben Magyarországon, aki Bak Imrénél árnyaltabban fejezte ki az európaiságot. Azt a gondolatot, hogy a kultúra és a művészet is segít bennünket abban, hogy Európa népei az egységet képviseljék, és osztozzanak a közös értékeken alapuló békés jövőben. 

– A művész tavaly december 22-én még ezt a kiállítást tervezte, majd másnap döbbent fájdalommal hallottuk halálhírét, emlékezett a polgármester. Hozzátette, a tárlat igyekszik mindenkivel megértetni a változásokat, melyeket Bak Imre építkező festészete európai keretbe foglalt. 

A tárlatot Trombitás Tamás Munkácsy-díjas képzőművész nyitotta meg, a művész munkásságát Fehér Dávid kurátor méltatta, aki később végigkalauzolta a megjelenteket a kiállításon. A megnyitón részt vett mások mellett Albert Zsuzsanna, a művész felesége és Geskó Judit művészettörténész, a Vaszary Galéria művészeti tanácsadója. A megnyitón levetítették a helyi televízió kisfilmjét, mely Bak Imréről, illetve a művész munkásságáról szólt. Az  alkotásokat május 1-jéig lehet megtekinteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában