Női alkotók művei

2023.01.23. 11:30

Vass László gyűjteményéből ad válogatást az új kiállítás

Női alkotók konstruktivista, minimalista és konceptuális műveiből nyílt kiállítás a Modern Képtár – Vass László Gyűjteményben.

Marton Attila

Fotós: Penovác Károly/Napló

A Strukturális harmóniák című kiállítás Vass László gyűjteményéből ad válogatást, a tárlaton 23 női képzőművész több mint ötven alkotása látható. A kiállítás a Bauhaus és a konkrét művészet hagyományaiból származó művekkel kezdődik, majd az európai és amerikai mozgalmakkal – például a monokróm festészet, minimalizmus – folytatódik, de megjelennek fiatalabb művészek munkái is. A kiállítás célja, hogy megragadja a háború utáni évtizedek konstruktivista, minimalista és konceptuális műveinek jelenségét, és olyan folyamatként mutassa be, amely az aktuális művészeti kérdésekhez is elvezeti a látogatót. 

Dallos Krisztina, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. kulturális projektmenedzsere elmondta, a kortárs képzőművészeti programokban a Művészetek Háza Veszprém a kiemelt partnerük. Evelin Hust, a Goethe-Institut Magyarország intézetigazgatója arról beszélt köszöntőjében, hogy a kiállítás koncepciója, a női alkotók előtérbe helyezése előremutató. Hozzátette, a veszprémi kiállítás vállalása országosan is kiemelkedő, mert például a négy legnagyobb fővárosi kiállítótérben az utóbbi években mindössze a tárlatok 3-3,5 százaléka volt női alkotókhoz köthető. 

Kígyós Fruzsina kurátor megnyitójában kiemelte, a kiállításon látható munkákban leginkább a színekhez való kapcsolat a közös, emellett a letisztult mértani formák is jellemzik a legtöbb alkotást. Hozzátette, a kiállítás nemcsak felsorakoztatja a konkrét művészet, az op-art és a minimalizmus legfontosabb trendjeit és alkotóit, de arra is lehetőséget kínál a látogatónak, hogy felfedezze a különféle elkötelezettségű „geometrikus” trendek sokféleségét és komplexitását. Vass László műgyűjtő köszönetet mondott a városnak, hogy húsz éve mutatja be gyűjteményét, valamint méltatta Carl-Jürgen Schrothot, aki művészeti gyűjteményéből több mint száz kortárs művészeti alkotását hozta el Veszprémbe egy másik, a napokban nyílt kiállításra. A kiállításon francia, holland, svájci és japán alkotók munkája is látható, a magyar művészek közül mások mellett Maurer Dóra, Vera Molnár, Farkas Zsófia és Vajda Júlia műve is látható. A kiállítás május 28-ig tart nyitva.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában