Regény

2023.02.24. 14:00

A Magyar széppróza napján bemutatták A csend napjait Füreden

A 92 éves Szakonyi Károly Kossuth-és József Attila- díjas író A csend napjai című kisregényét mutatták be nemrég a Magyar széppróza napja alkalmából Balatonfüreden, a Szőcs Géza Irodalmi Szalonban.

Kovács Erika

A 92 éves Szakonyi Károly Kossuth-és József Attila- díjas íróval Cserép László beszélgetett

Fotó: Penovác Károly/Napló

A szerzővel Cserép László beszélgetett. Elhangzott, a kisregény története egyszerre zajlik a jelenben, a varázslatos balatoni tájban, Füreden, és a főszereplő emlékeinek köszönhetően a múltban: Magyarország két világháború közötti történetét is megidézve. A szerző elmondta, a regény, amely a pandémia alatt született, amikor otthon kellett maradni, egyfajta számvetés, lezárás. A főhős valójában azért menekül a város zaja elől a magány, az egyedüllét csendjébe, hogy szembenézzen a múltjával, egy hosszú és gazdag élettel, melyben kiemelkedő szerepet játszottak a nők, elsősorban agydaganatban elhunyt felesége.

Szakonyi Károly
Fotós: Penovác Károly/Napló

A beszélgetés során szó esett az önéletrajzi elemek beépítéséről is. A szerző válasza szerint természetes, hogy életének számtalan eseménye, szereplője felvillan a történetben, de nem érdemes az olvasónak erre koncentrálni, hisz a képzelet szabadsága nélkül, csupán újságírás maradna az irodalom. Ezzel együtt a beszélgetők felidézték a szerző munkásságának legfontosabb állomásait, és szóltak a könyvek és az olvasás fontosságáról. A regény szembenézés az öregedéssel és az elmúlással is. Így aztán nem véletlen, hogy szóba kerültek az író, költő barátok, akik már elmentek, mások mellett Cseres Tibor, Bertha Bulcsu, Görgey Gábor, Gyurkovits Tibor. A csend szabadságától gyönyörű, letisztult nyelven megírt regényt vehetünk a kezünkbe. Elhangzott: „Szörényi László irodalomtörténész írja Szakonyi egy másik kötetéről: a regény hőse, illetve szerzője egy eltűnőfélben lévő kultúra nevében védekezik, a színtelen barbárság ellen”. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában