Vasutak, hajók, emléktáblák

2023.02.12. 07:00

Bemutatták a Füredi História legújabb lapszámát

A helytörténeti egyesület folyóiratának múlt évi utolsó számát a közelmúltban mutatták be a Lipták Gábor Városi Könyvtárban. Baán Bea szerkesztésében a Füredi História ezúttal is gazdag tartalommal jelent meg.

Kellei György

A város fáradhatatlan helytörténésze, könyvtárosa, Tóth-Bencze Tamás két terjedelmes, átfogó, jegyzetekkel kiegészített krónikája epizódokat villant fel a füredi vasúti közlekedésről, illetve felidézi a helyi Törley-villa legendáját. 2022-ben múlt 113 éve, hogy elkészült az észak-balatoni vasút. A déli Balaton-parti vonalat a kedvezőbb terepviszonyok miatt korábban, 1861-ben megépítették. Az 1904-ben megalakult Balatoni Szövetség már 1906-ban napirendre tűzte az északi vasút ügyét. 600 lovas kocsival 3600 ember utazott a fővárosba, hogy jelenlétével demonstráljon a terv mellett. Az eredmény: 1909. július 1-jén a pesti Keleti pályaudvarról megindult a forgalom Tapolcára. Füreden az elavult északi oldali vasútállomás helyett a Balaton felől újat emeltek. 1973. november 5-én avatták fel, ám 1981 novemberében csaknem teljesen leégett. Ma már Füredről Szabadbattyánig villanyvonatok közlekednek.

Törley József pezsgőgyáros füredi villájának históriája érdekfeszítő családi legendárium. Tóth-Bencze évről évre, térképek és fotók illusztrálásával kíséri nyomon a nyaraló két háború közti, majd az ötvenes évekbeli történetét.

A Siófokon élő Deák István okleveles hajóskapitány 19. századi „kollégája”, Keöd József (1839–1897) büntetőperét kutatta fel. A színészből, jegyzőből lett Keöd a Balaton Gőzhajózási Társaság Kisfaludy gőzösének vizsgázott kapitánya lett. 42 éves korában becsületsértési perbe keveredett egy izraelita vallású kereskedővel. A veszprémi királyi törvényszéken ment az adok-kapok. A procedúra felmentéssel végződött. 

Szelle Zoltán műszaki hajószakértő a 2010-ben elhunyt kiváló vitorlázóval, hajótervezővel, Tolnay Kálmán Lászlóval ismerteti meg az olvasót. Tolnaynak tavaly május 14-én, az évadnyitó vitorlabontó ünnepségen avattak emléktáblát a Tagore sétány melletti Rózsakertben. Kétszeres olimpikon volt (1960, Róma; 1968, Mexikó), 1965-ben legénységével megnyerte a Kékszalag versenyt, és többszörös magyar bajnok vitorlázó. A közölt dokumentumok egy tiszteletreméltó életutat vázolnak fel. 

Béresi Ákos történész a füredi kikötőben 1954. május 30-án felborult Pajtás hajó utasait mentő Szabady Tibor testnevelő tanár és felesége szomorú óráit eleveníti fel, és olvashatjuk Csizmazia Darab József üzemmérnök megnyitóbeszédét, melyet szőlészetünk és borászatunk kiemelkedő alakja, Dicenty Dezső emléktáblájának leleplezésén mondott el 2022 nyarán. Majer István püspök (1813–1893) Esztergomból a „Balaton kies vidékére” tett 1842-es utazásának élményeit is megtaláljuk a friss számban. Végül Takács Miklós, az egyesület elnöke foglalja össze 2021-ben végzett munkájukat. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában