Tapolcai Városi Képzőművész Kör

2023.02.22. 18:00

Elképzelt valóság – Kiállítás Nagymányokon

A Tapolcai Városi Képzőművész Kör 11 alkotójának festményeiből nyílt kiállítás a Tolna megyei város közművelődési központjában.

Tóth B. Zsuzsa

A Tapolcai Városi Képzőművész Kör 11 alkotójának festményeiből nyílt kiállítás a Nagymányoki Közművelődési Központban Fotó: képzőművész kör

Az Elképzelt valóság című tárlatot Sütő-Németh Hajnalka, a kör vezetője nyitotta meg, bemutatva a csoportot és a kiállítókat. Amint elmondta, a Tapolcai Városi Képzőművész kör 2009-ben alakult, Tihanyiné Bálint Zsuzsa alapította.

– Tevékenységünk kezdetekben csak portrérajzolás volt, mára bővült a repertoár: a klasszikus tájképábrázolástól a modern témákig minden megtalálható az alkotásaink között, nem beszélve sokszínű technikáinkról, mint például az olaj, akvarell, tempera, akril és airbrush. Mi a művészet? Minden olyan teremtő szándék, amelyet emberi törekvés mozgat, egy önkifejező eszköz, amely katartikus élményt nyújt. Nem tudom, önök már belegondoltak-e abba, hogy egy festmény születése olyan, mint az emberi élet a fogantatás pillanatától. Ahogy a kiállításunk címe is mutatja, elképzelt valóság…. Hiszen először a művész gondolataiban, elméjében jön létre, fogan meg a kép. Aztán elkezdődik az alkotás, fejlődik, formálódik, alakul a rajz vagy festmény. Órákig, napokig, akár hetekig is eltarthat, mire az ilyen szép alkotások megszületnek. Ez a magzat kilenc hónapig tartó fejlődéséhez, majd megszületéséhez hasonlítható. És itt kezdődik a mi felelősségünk, nekünk, befogadóknak kell a továbbiakban életben tartani a festményt – mondta Hajnalka. 

Sütő-Németh Hajnalka, a kör vezetője nyitotta meg a tárlatot Fotó: képzőművész kör

Kérte a látogatókat, hogy amikor megállnak egy-egy alkotás előtt, engedjék, hogy átjárják őket a közben rájuk törő érzések. Az sem baj, ha nem azt érzik vagy látják, amit az alkotó látott vagy érzett. Hiszen nem vagyunk egyformák, különböző az élethelyzetünk, érzelmeink, temperamentumunk, világnézetünk. De attól még engednünk kell, hogy a művészet áthasson bennünket, legyen az zene, ének vagy festmény.

A megnyitón Verebélyi Zoltán verset mondott és közreműködtek a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai. A tárlat március elsejéig látogatható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában