Kiállítás

2023.02.02. 14:00

Képeken elevenednek meg az élettörténetek Pápán

Történetek egy családi albumból címmel kiállítás nyílt a Pápai SZC Acsády Ignác Technikum és Szakképző Iskola aulájában. A tárlat a múlt század zsidóságára jellemző élettörténeteket mutat be fotók és interjúrészletek segítségével.

Haraszti Gábor

Fotó: Haraszti Gábor

A Centropa Alapítvány szervezésében megvalósult kiállítás hétköznapi emberekről szól, akik akár a szomszédaink is lehetnének: pékekről, gyári munkásokról, tanárokról, ápolónőkről. Magával ragadó történeteket láthatunk gyermekkorról, iskolás évekről, szerelemről, házasságról, gyermekvállalásról és arról, kinek-kinek hogyan sikerült túlélnie a holokauszt borzalmait, miként tudta újrakezdeni az életét.

– A kiállítás kilenc tematikus panelen mutatja be a 20. századi magyar zsidók életét – mesélte Lieberman Mária, az alapítvány ügyvezetője. – Alapítványunk egyik missziója, hogy a zsidó családtörténeteken keresztül megpróbáljuk a gyerekekhez közel hozni a magyarországi zsidóság történetét. Ősszel vetődött fel először, hogy elhoznánk Pápára is a tárlatot, melyet interaktív módszerekkel, jelen esetben türrös és acsádys diák tárlatvezetőkkel mutatunk meg a közönségnek.

Az eseményen részt vett Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Unger Tamás alpolgármester is, utóbbi úgy fogalmazott, azért is fontos ez a kiállítás, mert a történelmet sokkal kézzelfoghatóbbá, átélhetőbbé, közvetlenebbé teszi.

– Kapossy Lucián pápai történetíró feljegyzéseiből tudjuk, hogy Pápán az 1870-es években a lakosság negyede zsidó volt – fordult a hallgatósághoz Unger Tamás. – A pápai zsidó közösség az iparban, a kereskedelemben, a közösségi életben végzett tevékenysége nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Pápa azt a képét mutatja, amit most látunk. Sajnos ez a közösség egyik napról a másikra eltűnt a városból, amit nagyon sajnálok. Kívánom, hogy minél többen tudják megtekinteni a képeket, elolvasni a történeteket, és vigyék haza azokat a személyes benyomásokat, melyeket ezek a képek sugároznak.

A megnyitón beszédet mondott Schmidt Orsolya, a Pápai Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület vezetője, aki úgy fogalmazott, a kiállítás azért fontos, mert tanít, nevel és emlékeztet. A tárlat anyaga február 17-ig tekinthető meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában