Régi magyar kertek

2023.02.19. 13:00

Megjelent a legújabb Séd-könyv

A veszprémi kritikai lap, a Séd legújabb számának bemutatójával együtt vehették kézbe az érdeklődők a legújabb Séd-kötetet is. A sorozat darabjai külsőre nem hasonlítanak egymásra, a változatos témák mindegyike veszprémies. A korábbiakhoz képest ezúttal kézbe foghatunk egy góliátot; az ötödik könyv terjedelmében, tematikájában túllép testvérein – 630 oldalon régi magyar kertekről mesél. Címe is ez: Régi magyar kertek.

Őrsi Ágnes

Géczi János sorozatszerkesztő, aki többek között biológus és könyvművész, beszélt arról, hogy a kötet a Vár ucca 17 Negyedévkönyvek sorozatában 1999-ben megjelent első kiadás bővített, átdolgozott változata, ami a Pesti Kalligram kiadó gondozásában jelent meg az Európai Unió támogatásával. Ezzel a témában olyan összefoglaló anyag látott napvilágot, ami még egyetemi szakkönyvtárakban sem található meg. 

Fotós: Őrsi Ágnes

„Kötetünk a magyar kerteknek az európai kertkultúrába beágyazódó világába kalauzolja az olvasót oly módon, hogy a fellehető forrásokból és szakirodalmakból kínál minőségi válogatást” – írja ajánlójában Brányi Mária alpolgármester, aki táj- és kertépítész. Az ezeréves magyar kertkultúra dokumentumai ezzel együtt nem csupán szakembereknek jelentenek értékes olvasnivalót, hanem a növények civil barátainak, a hobbikertészeknek is, meg akiket érdekel az agrártörténelem, például az, hogy mit jelentett Festetics György idején Keszthelyen a Georgikon. 

A korábbi Séd-könyvekkel megegyezően, a Régi magyar kertekből is ingyen kaphattak a bemutatói résztvevői, viszont ezúttal jutott egy kisebb példányszám a könyvesboltokba is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában