Rádiófrekvenciás azonosítás

2023.02.08. 07:00

Új kölcsönzési technológiát vezet be a megyei könyvtár

Az intézmény nyitvatartási idején kívül is visszavihetők lesznek a könyvek az Eötvös Károly Megyei Könyvtárba egy új technológiai fejlesztésnek köszönhetően.

Marton Attila

Baranyai Tamás az önkiszolgáló kölcsönzést lehetővé tevő terminálnál

Fotó: Penovác Károly/Napló

A napokban egy önkiszolgáló kölcsönzést lehetővé tevő terminál került ki a központi könyvtár földszintjén. Baranyai Tamás, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár igazgatója érdeklődésünkre elmondta, a könyvtár egy új, rádiófrekvenciás azonosítási (RFID) rendszer bevezetése előtt áll, a terminál ezzel összefüggésben került ki. A vonalkódos azonosításnál – ahol a leolvasónak „látnia” kell a kódot – fejlettebb rendszerű RFID esetén rádiófrekvenciás hullámokkal azonosítják a címkét. 

A könyvtárban bevezetés előtt álló rendszernek több eleme van: a központi könyvtárban látható terminál mellett a fejlesztés részeként állományvédelmi kaput szereltek fel, a Cholnoky-lakótelepi könyvtár elé a közelmúltban kikerült egy úgynevezett bibliobox. Emellett a központi könyvtárnál a csomagautomaták működéséhez hasonló szekrényt helyeztek ki – ez a könyvek visszavétele mellett kölcsönzésre is lehetőséget ad majd olvasójeggyel –, továbbá a rendszert működtető szoftvert is beszerezték és beüzemelték. 

A Kalandkönyvtár elnevezésű programra a Veszprém–Balaton 2023 Zrt.-nél nyertek el több mint húszmillió forint forrást. Jelenleg folyamatban van a könyvtári dokumentumok ellátása a rádiófrekvenciás azonosításra alkalmas címkékkel, a teljes rendszer április közepétől működik majd, azonban előtte próbaüzemben már használni kezdik a szisztémát. Elöljáróban Baranyai Tamás elmondta, a fejlesztés hatékonyabbá teszi a kölcsönzés menetét és ,,meghosszabbítja a könyvtár nyitvatartását”, ugyanis mindennap, bármikor vissza lehet vinni a kikölcsönzött könyveket az épületen kívül elhelyezett biblioboxnak köszönhetően. A könyvtárban elhelyezett terminál révén pedig a könyvtárosok közreműködése nélkül vihetők vissza a könyvek nyitvatartási időben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában