Átalakulás az azonosságban

2023.03.28. 21:00

A nő és a tavasz című kiállítás képei a jásdi Bodzaházban tekinthetők meg

A nő: tetőtől talpig élet – írta Weöres Sándor a versében. Most, hogy érkezik a tavasz, egyre közelebb kerül hozzánk az élet, az éledő, az újjászülető anyatermészet. A nő és a tavasz – a kettő különösképp, több szálon összefügg. Ezzel foglalkozik a jásdi Bodzaházban nyílt kiállítás. 

Rimányi Zita

Forrás: önkormányzat

A nő és tavasz című kiállítást Muzsai Viktória alkotó nyitotta meg. Úgy véli, már azzal, hogy érzéseink megélése során a művészetek felé kanyarodunk, a friss levegőt szívjuk. Szerinte a művészet nem érthetetlen zagyvaság, hanem érzékelhető megnyilvánulás, ami az alkotás öröméből ered. Sokan félreértelmezik, elérhetetlen misztikumnak tekintik, amit csak a kiváltságosok képesek létrehozni, a valóság azonban teljesen más. Bölcs döntés, ha életünk részévé tesszük – hangsúlyozta. 

A megnyílt tárlaton kiállító öt alkotó nő ezt tette. Jelentősége van műveikben annak, hogy a megújulás a nőhöz kapcsolódik az anyatermészetben és a mindennapokban is. Az öt művész ugyanakkor öt színes palettát képvisel, s többségük az ország már részeiből érkezett. Baksa Editnek kisméretű akvarelljei láthatóak Jásdon, amelyek a táj különleges értelmezéséből erednek, elmosódottságát jelképezik. Glázer-Kozma Editet az épített környezet és a természet találkozása foglalkoztatja, ezekben az ember elhelyezése inspirálja, az, hogyan fejezhető ki néhány színnel, formai gesztussal az egyes elemek egymásra hatása. Sárközy Anikó úgynevezett vágyképeibe beleláthatjuk a sajátjainkat. Hamerli Juditnál sokszor a véletlenre épül a festészeti játék. 

Az ötödik alkotó pedig helybeli, Pál Viktória a jásdi szlovák nemzetiségi iskola tanára. A férfi-nő viszony vizsgálatának irodalmi megközelítését fogalmazza meg képi formában több ábrázolása. Újabb munkáiban keresi azt, ami mögötte van a láthatónak, ami egyesíti a tájat és a szellemiségét. Ez is egyfajta átalakulás az azonosságban, ahogy az évszakváltozás. A nő és a tavasz című kiállítás ötletgazdáját, Kristóf Marikát is ez ösztönözte, társkurátora volt ezúttal Kurcsics László. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában