Sokak szívének kedves téma

2023.03.02. 10:00

Cserháti Könyvszalon: fókuszban az értéktári munka

Az értéktári munka és a ráépülő könyvkiadás volt a téma február utolsó hétfőjén a Lovassy László Gimnáziumban, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület és a volt Kölcsey könyvesbolt dolgozói által megrendezett Cserháti Könyvszalonban. Ahogyan Márkusné Vörös Hajnalka, az egyesület elnöke kiemelte, az ismét sokak szívének kedves téma, az értéktár mozgalom egyik elindítója az a Bánkutiné Mihalcsik Márta, a Nemzeti Művelődési Igazgatóság (NMI) Veszprém Vármegyei Igazgatóságának igazgatóhelyettese, aki vállalta a beszélgetés vezetését.

Őrsi Ágnes

Márkusné Vörös Hajnalka köszönti a rendezvényt. Mellette Németh Andrásné Farkas Gabriella Nyirádról, Bánkutiné Mihalcsik Márta, a beszélgetés moderátora, Pető Piroska a Balaton-felvidék képviseletében és Kiss Albertné Németbányáról

Fotó: Veszprém Megyei Honismereti Egyesület/Bontó László

Kapcsolódva az elnökhöz, Márta elmondta, hogy a nemzeti értékekről, a hungarikumokról szóló törvény 2012-ben született ugyan, de ez a munka sokkal korábban kezdődött, 2013 óta pedig a Nemzeti Művelődési Intézet különböző módszerekkel segíti az értéktári munkát; az ezer fő alatti falvakban például tájékoztatókat tartottak, 24 Veszprém megyei településen pedig közösségi beszélgetéseket szerveztek a helyi értékek feltárására. Mindenütt követte a második forduló, megszervezték a helyi értéknapokat. Hamar kiderült, hogy az értékfeltárás a helyi közösségépítés módszere, generációs kapocs, kiválóan alkalmas a fiatalok bevonására. Az említetteken túl az NMI módszertani kiadvánnyal is segítette, segíti az értéktári munkát. 

Veszprém vármegye településeinek több mint felén létezik már értéktár; ezek közül a Cserháti Könyvszalonba beszélgetni két település és egy térség, a Balaton-felvidéki értéktár képviselője jött el. Németh Andrásné Farkas Gabi Nyirádról érkezett, az ottani munkáról számolt be, az értéktárak iskolai felhasználhatóságáról és a Települési értékek megismeréséről az alfa-generáció nyelvén című új könyvéről. Kiss Albertné Éva egy alig százfős falu, Németbánya jó gyakorlatát és a Bakonyban folyó munkát ismertette. Pető Piroska mintegy fél tucat könyvvel a háta mögött, fiatal budapesti hölgy létére tudott beszámolni a Balaton-felvidéki településekkel közös munkáról, amihez saját civil foglalkozása révén került nagyon közel. 

Rögtönzött bemutató a kiadványokból
Fotós: Veszprém Megyei Honismereti Egyesület/Bontó László

Nehéz lenne összegezni, mennyi új hírt hallottak az érdeklődők ezen a hétfő estén is. Közös vonásuk, hogy az értéktári munka révén bukkantak felszínre; hogy Németbányán nyolc év alatt 33 értéket tártak fel, hogy bábáskodásukkal az elpusztított falu, Iharkút hajdani lakói 2013-tól évente találkoznak szülőföldükön, hogy Nyirádon működik már a digitális pedagógia (a fiatalok elérésére értéktári vonatkozásban), hogy százfős hagyományőrző nyugdíjasklubjuk is aktív, hogy a Balaton-felvidéken 2013-tól a pályázatokat nemcsak az értéktárak kialakításához hívták segítségül, de hét településen is születtek e témában kiadványok. Ahogy Mihalcsik Márta fogalmazott, recept nincs, csak sok jó ötlet, amitől megindul a pezsgés egy-egy településen, lakóinak, apróknak és idősebbeknek is láthatóvá válik, mi minden teszi szerethetővé, egyedivé a helyet, ahol élnek, és amit másoknak is szeretnének megmutatni. Mellesleg az értékkörös munka is folytatódik, jelenleg Veszprém vármegye három térségének kilenc településén indult el komplex értékfeltáró munka.

A következő fontos dátum: 2023. április 21-én Tésen lesz a hetedik megyei értékünnep az értéktárral mint központi témával. Ott lesz látható az a rengeteg kiadvány is, ami az értéktárakkal kapcsolatban született. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában