Bemutató

2023.03.26. 09:00

Film készült a legendás gitárosról

A Radics Béla, a megátkozott gitáros című magyar játékfilmet május 4-én mutatják be.

Rimányi Zita

Forrás: ContentWork

A lapunkhoz eljuttatott közlemény szerint a dokumentumelemekkel átszőtt zenés alkotás hőse a gitárkirály Radics, a magyar Jimi Hendrix.  Kultikus figurája volt a 60-as, 70-es évek magyar rockzenei világának. A fiatalok istenként tisztelték, rajongtak érte, „Bélát a pártba” feliratot graffitiztek a falakra. A hatalom tiltva tűrte, félt tőle. Lemezalbumot soha nem jelentethetett meg, elnyomták. Rövid élete önpusztító, végzetes utat karcolt, hasonlóan a korszak sok művészéhez. Idén negyven éve, 36 évesen vitte el az alkohol. Emléke azonban nem múlt el, legendák övezik, gitártechnikáját ma is tanítják, volt lakása mellett Újpesten köztéri szobrot állítottak.

A film nemcsak egy halhatatlan virtuóz emlékét őrzi, a hazai rock aranykorát idézi vissza a ma oly divatos életrajzi filmek eszközeivel: újrajátszott Radics-koncert, erre az alkalomra alakult revival zenekar, digitalizált és eddig nem látott archív anyagok bemutatása, rocklegendák visszaemlékezései. Nagy Feró, Révész Sándor, Vörös István, Horváth Attila, Hrutka Róbert és más kortársak beszélnek a filmben a gitárkirályról. A korabeli rockzenei stílus hitelesen, de a mai hangzásnak, fülnek megfelelően szólal meg. 

Forrás: ContentWork

Alapi István (Edda) mesteri gitárjátéka páratlan élménye lesz a film nézőinek. Az alkotás rendezője Klacsán Gábor. A főszerepet Rák Zoltán játssza, a filmben szerepel Király Attila, Trill Zsolt, Stépán-Kovács András, Zsurzs Kati, Dunai Csenge, Forgács Péter, Bede-Fazekas Szabolcs, Szabó Sipos Barnabás, Csernus Imre és Lakat T. Károly.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában