EKF2023

2023.03.29. 18:51

Idén is keresik Keszthely művészeit

Meghirdette a Város Művésze 2023 pályázatot a Balatoni Múzeum és a Keszthelyi Kulturális Kerekasztal.

Forrás: ZH/Szabó Judit

A keszthelyi Balatoni Múzeumban szerdán tartott sajtótájékoztatón Németh Péter múzeumigazgató elmondta, hogy az Ikonok és Múzsák atelier: A Város Művésze II. pályázaton két alkotót – köztük egy határon túlit – választanak ki, ők májusban együtt vesznek részt Keszthely kulturális életében. 

Tavaly hirdették meg először a pályázatot, akkor Mohácsi Balázs költő-írót és Schuller Mária textilművészt látta vendégül Keszthely egy hónapra. A művészek a helyi közösséggel iskolai programokon és közönségtalálkozókon léptek kapcsolatba, hozzájárultak a térségben élők kulturális szemléletformálásához, segítették a művészi pálya iránt érdeklődő fiatalokat és alkottak is a városban. A szervezők reményei szerint a meghívottakat idén is olyan művek megalkotására inspirálják a keszthelyi hetek, amelyek gazdagítják a város kulturális hagyományát.   

Németh Péter elmondta, hogy idén az egyik meghívott művész határon túli lesz. A pályázatot már kiírta a múzeum, bármely művészeti ág képviselője (zenész, képzőművész, fotós, filmes vagy irodalmár) jelentkezhet április 16-ig. Az alkotók az egész májust Keszthelyen töltik, a pályázat keretében szállást és díjazást kapnak, valamint szabad bejárást a kulturális intézményekbe. A Balatoni Múzeum közel 5 millió forintot nyert a Város Művésze projekthez az Európa Kulturális Fővárosa programból. 

A művészeket Hermán Alíz szobrász, képzőművész-tanár instruálja. A program házigazdájaként a sajtótájékoztatón elmondta: 7 iskolai program és 6 közönségtalálkozó lesz, a művészek két workshopot tartanak, és egy-egy installációt is készítenek. Az elkészült műveket kiállításon mutatják be. Hermán Alíz örömmel vállalta a projekt szakmai vezetését, mint mondta: szívügye, hogy felpezsdüljön a város kulturális élete, s közelebb hozzák a fiatalokat a művészetekhez. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában