Lovagok, néptánc és népdalok

2023.03.26. 15:30

Magyarországot népszerűsítették a világ előtt Sümegen

Bemutatták a magyar értékeket, a történelmi múltat Sümegen, a Várcsárdánál a minap, ahol mások mellett Grófné Papp Ilona, a hely vezetője, főszervező is méltatta az eseményt.

Kovács Erika

Fotó: Gyarmati László

Díszmagyarba öltözött várbeli lovagok, gyönyörű paripák sorakoztak fel, mindemellett népdallal, néptánccal, házi pálinkával, frissen sült pogácsával fogadták az embereket Sümegen, ahová a régió idegenforgalmi irodáinak vezetőit, illetve képviselőit hívták meg, hogy a vendégek, elsősorban a külföldiek körében, népszerűsítsék Magyarországot.  A szervezők célja az volt, hogy felhívják a figyelmet hazánk különleges helyszíneire, értékeire, az identitásra, miközben bemutatják múltunkat, történelmünket. Ennek tükrében egész este, több alkalommal is szép, régi magyar néptáncokkal, valamint népdalokkal ajándékozták meg a megjelenteket a helyi, illetve a környékről és a térségből érkezett művészeti csoportok. Így mások mellett Ihász László vezetésével a Sümegi Néptáncegyüttes, a helybeli cigányzenekar és a Sümegcsehiből érkezett szólótáncosok. Valamennyien betekintést adtak a magyar történelembe, a kezdetektől fogva egészen a közelmúltig, majd bemutattak korabeli fegyvereket és érdekes, izgalmas fegyvertáncot. 

Elt Enikő, egy hévízi utazási iroda tulajdonosa egyebek mellett kiemelte, nagyon fontos az, hogy bemutassuk Magyarország különleges, és csak ránk jellemző értékeit másoknak, így a külföldi vendégeknek. Mint mondta, ezzel ugyanis népszerűsítjük hazánkat és a tapasztalatok azt jelzik, a programok révén szép számmal érkeznek vendégek hozzánk, így fellendítve az idegenforgalmat, mely meghatározó a gazdasági életben. A kárpátaljai, régóra Sümegen élő Román Szvetlána idegenvezető és tolmács számára főként a gyönyörű környezet, a történelmi hangulat adta a különleges értéket. Azt mondta, Papp Imre és családja évtizedek óta elkötelezett Sümeg, illetve a történelem szépítése, fejlődése, megőrzése és népszerűsítése mellett. Úgy fogalmazott, mindez a lelkükben él, és azon vannak, hogy a múlt értékeinek megőrzésével átadják, bemutassák a hagyományokat, a csak ránk jellemző értékeket az egész országnak és mindenkinek. –Példaértékű az összefogásuk, mely követendő példa lehet egy város, illetve az egész ország előtt. Az együttműködés ugyanis hatalmas erőt jelenthet, kiemelkedő eredményeket hozhat, amit ők képviselnek és megvalósítottak Sümegen. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában