EKF Pajták

2023.03.30. 17:32

Még izmosabban folytatódik a Pajta program

A korábbi évek sikerei után idén kétszer annyi településen nyílnak EKF-pajták, mint tavaly. Ráadásul több mint kétszer annyi támogatást kaphatnak ezek a központok, mint 2022-ben, erről is szó volt az ennek kapcsán rendezett csütörtöki sajtótájékoztatón.

Juhász-Léhi István

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter

Fotó: Nagy Lajos

Kiderült, a Bakony–Balaton-régió 29 települése VeszprémBalaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa-forrásból összesen csaknem 170 millió forintot fordíthat közösségépítő rendezvényekre. A Pajta program legfontosabb célja változatlan: a kistelepüléseken élők közösségeit úgy erősíteni az ott élők számára fontos kulturális eszközökkel, hogy a rendezvényekért még a település határát se kelljen átlépni.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az eseményen elmondta: ahhoz, hogy az idei esztendő sikeres legyen, már 2020-ban meg kellett kezdeni a felkészülést. A pandémia után tavaly már kipróbálhatták a szervezők azoknak a programoknak és tervezeteknek a jelentős részét, melyek idén meghatározzák a térség arculatát. Ebbe a sorba illeszkedik a Pajta program is, amitől azt is remélik, hogy a modern pajták újonnan létrejövő kulturális értékei megerősítik a települések és a régió kulturális vonzerejét. Mindez azért is fontos, mert egyfajta minta lehet az ország többi részének. Az EKF a Pajta programban tapasztalatot, kapcsolati hálót és bevált módszereket ad át a kultúraszervezőknek. A miniszter hiszi, hogy a Bakony–Balaton-térség egy természetes egység, amit erősít az a tény, hogy mindezt több mint 200 sokszínű település alkotja.  

Nagy Krisztián, a VEB2023 EKF kulturális projektmenedzsere prezentációjában más mellett beszélt arról is, hogy a 29 pajta erősíti a helyi kulturális öntudatot, a generációk közötti kapcsolatot, közelebb hozza a művészeteket az emberekhez, és közvetve segíti a helyi oktatást, a kulturális nevelést is. Hangsúlyozta, a program új kulturális mikrohálózatokat épít ki, amelyek közelebb hozzák a térség településeit, kultúra iránt elkötelezett szereplőit. A régióban értékteremtő és értékközvetítő programhelyszínek jöttek létre. Szerinte a pajták a régió kulturális kincseit a kortárs művészetekkel ötvözve teszik elérhetővé a kultúrát az érdeklődők számára. 

Fotós: Nagy Lajos

Megtudtuk azt is, hogy 2022-ben 14 település – Bakonyoszlop, Balatoncsicsó, Balatongyörök, Felsőörs, Kapolcs, Litér, Lókút, Lovas, Márkó, Nagyesztergár, Taliándörögd, Vászoly, Vöröstó és Zalaszántó – pályázatát támogatta a VEB 2023 EKF, és idén – magasabb támogatási összegekkel – újabb helyszínekkel bővül a pajták közössége: Alsópáhok, Bakonynána, Balatonfűzfő, Balatonhenye, Balatonudvari, Borzavár, Hidegkút, Jásd, Káptalantóti, Nagyvázsony, Nivegy-völgy, Nyirád, Somogyszentpál, Tés és Uzsa is helyet adhat a kulturális kezdeményezésnek.

A rendezvényen a 2021-ben indult Györöki KultúrMorzsázó nevű pajtaprogramjának második évében szerzett tapasztalatait és idei terveit Villányi Éva, a balatongyöröki Bertha Bulcsu Művelődési Ház és Könyvtár vezetője ismertette, majd az idén frissen csatlakozott Somogyszentpál polgármestere, Poszáné Szabó Edit azt mondta el, mit vár települése az eseménytől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában