Hangjátéksorozat

2023.03.16. 20:00

Megismertetik Egry József életútját

Hangjátéksorozatot indított a Laczkó Dezső Múzeum Egry József születésének 140. évfordulója alkalmából.

Napló

Egry József bronzszobra a badacsonyi kikötőben

Forrás: Wikipédia

Az intézmény a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében nagyszabású kiállítást szervez idén a képzőművész születésének évfordulójához kapcsolódva, közölte a múzeum csütörtökön. Az intézmény képzőművészeti gyűjteményében tekintélyes, közel 50 darabot számláló Egry-kollekció található, valamint a múzeum adattára számos személyes jellegű, a művészhez köthető levelet és fényképet is őriz. Az első világháború után Keszthelyen, majd Badacsonyban letelepedő Egryt elsősorban a Balaton festőjeként tartják számon, ám ennél sokkal összetettebb életművet hagyott hátra. 

A júniusban nyíló kiállítás – amely jelképesen 140 alkotást mutat majd be – nemcsak a balatoni képekre koncentrál, hanem felvonultatja a festő olaszországi tanulmányútjai során készült alkotásokat is. A múzeum a kiállítás felvezetéseként hangjátéksorozatot indított, amely a festővel készült egykori interjúkat és Nyáry Krisztián író Egry Józsefről és a művész feleségéről, Pauler Juliskáról szóló írását dolgozza fel. A sorozat célja, hogy a közönség még a kiállítás előtt megismerkedhessen a festő életével. 

Az összeállítás kezdő részében Kassák Lajos és Egry József beszélget a festő műtermében. Az interjú 1941. december 26-án jelent meg a Magyar Nemzet hasábjain. Egry és Kassák baráti beszélgetésén keresztül megismerhető a festő akkori élethelyzete. Az interjú készítésekor már ismert és elismert Kassák nem maradt meg a klasszikus újságírói szerepben, hanem esztétikai elemzésbe bocsátkozik a művek kapcsán, ugyanakkor barátként is megszólítja a festőt. 

A sorozat következő részeiben az érdeklődők a Színház és a Magyarország című lap hasábjain megjelent további három interjún, és Nyáry Krisztián Festői szerelmek című kötetében megjelent Egry József és Pauler Juliska című írásán keresztül ismerhetik meg az alkotót. A hetente megjelenő epizódok a Laczkó Dezső Múzeum honlapján és közösségi oldalain lesznek elérhetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában