Emlékmű

2023.03.25. 15:00

Petőfi-szobrot avattak Kemeneshőgyészen

A jelenlegi önkormányzati ciklusban két köztéri emlékművet is állítottak Kemeneshőgyészen: 2021-ben a trianoni békediktátum emlékére, idén pedig Petőfi Sándor születésének 200. esztendejében, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulóján avattak szobrot a településen.

Haraszti Gábor

A Petőfi-szobor Berka János alkotása Fotó: önkormányzat

A szabadtéri ünnepségen – a hideg, szeles időjárás ellenére – sokan vettek részt, a gyerekektől az idősebbekig egyaránt. Kovács Tamás polgármester ünnepi köszöntőjében emlékezett meg az 1848 márciusában zajló eseményekről, majd kiemelte, hogy a magyaroknak ma is joguk van a nemzeti függetlenséghez, az önállósághoz, a szabadsághoz, a szuverenitáshoz.

A köszöntőt követően a Vargha Gyula Református Általános Iskola magyargencsi tagozatának tanulói mutattak be színvonalas előadást. Petőfi Sándor mellszobrát – mely Berka János helyi lakos alkotása – Kovács Zoltán avatta fel. Az országgyűlési képviselő avatóbeszédében azt hangsúlyozta, hogy Petőfi eszmeisége, költészete a kultúrában, illetve a forradalomban és szabadságharcban betöltött szerepe mennyire fontos. Az országgyűlési képviselő szólt még a hagyományőrzés és a közösségépítés jelentőségéről is.

Forrás: önkormányzat

– Minden település a múltban gyökerezik és a jövő számára ezeket az értékeket meg lehet menteni a visszaemlékezések, a tárgyi emlékek, a különböző épületek helyrehozatala által, és így egy egészként lehet a helyi közösséget a jövőbe átvezetni. Fontos, hogy a fiataloknak is megmutassuk, milyen a település múltja és ezen keresztül milyen lehet a jövője. Ehhez pedig az kell, hogy közösen őrizzük, ápoljuk a hagyományokat – fogalmazott Kovács Zoltán.

Az ünnepség az önkormányzat és a helyi hagyományőrző egyesület koszorúzásával zárult. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában