Helyi kultúra

2023.03.18. 21:00

Rendhagyó színházi előadás Ajkán

Az ajkai Nagy László Városi Művelődési Központban március 19-én 18 órakor az InterUrbán, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kiemelt összművészeti programsorozata keretében látható a Sheol című előadás.

Tóth B. Zsuzsa

A program 25 ország 29 városának művészetét mutatja be Veszprémben és a régióban, 150 eseményen keresztül. Az egész éves programsorozat vendégei kéthetes váltásban kínálnak kulturális kuriózumokat a jamaikai reggae-től a finn irodalmi workshopig. 

A Sheol előadás Katowicéből érkezik. Katowice március 13-26. között ad ízelítőt kulturális kínálatából Veszprémben és a régióban. Kortárs jazzkoncertek, fotókiállítás és workshop, és a Sheol előadás képviseli az egykori bányászváros, ma kortárs zenei központ kultúráját. A darab rendhagyó színházi előadás, ami összeköti a holtak és élők világát, a halálon keresztül szól az életről és a szeretet erejéről. A tőlünk karnyújtásnyira heverő díszletek, a társadalom által ránk aggatott szerepek eltávolodnak, és elérkezünk létünk alapjaihoz: a fátyol szertefoszlik. A színész és közönség közötti határ térben is elmosódik: a darabot testközelből, a színpadra állított nézőtérről követi a közönség. Az előadás egy szimbolikus alászállás Sheolba, a mitikus túlvilágba, ahonnan csak a szeretet ereje hozhat vissza bárkit. Mindennapos, mint életünk tragédiái, és mitikus, mint a nyelv előtti és utáni tapasztalatok. Kitüntetett szerep jut a zenének: a színészek mozdulatait, a szavak nélkül megelevenedő küzdelmeket egy trombita hangja kíséri. A hang szimbolikus jelentést kap a csenddel és a sötétséggel szemben, és egyedül kísér utunkon magasból mélybe és vissza, velünk róva sorsunk végtelen köreit. Zenéből indult az előadás alapgondolata is, Monika Wachowicz és Jarosław Fret darabja a katowicei születésű zeneszerző, Henryk Górecki művéből, a III. (Siratódal) szimfóniából ihletődött. Az 1 óra 15 perces előadás során egy rövid szöveg hangzik el angolul, amelyet tolmács segítségével fordítanak le a közönségnek. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában