A barokk kortól egészen napjainkig

2023.03.13. 17:30

Telt házas koncertet adtak a várpalotai zeneiskola tanárai és diákjai

Idén is megrendezte hagyományos tanári hangversenyét a várpalotai zeneiskola. A Thury-vár rendezvénytermében tartott koncert repertoárja a zenetörténeti korszakok széles palettáját ölelte fel a barokk kortól egészen napjainkig.

Szabó Péter Dániel

A zeneiskola nemrég alakult, egyelőre még név nélküli zenekara is a közönség elé lépett a koncerten Fotó: Szabó Péter Dániel

Hosszú évek óta rendezi meg a várpalotai zeneiskola hagyományos tanári hangversenyét, amelyre minden esztendőben sokan kíváncsiak. Így volt ez idén is. A Thury-vár rendezvénytermében telt ház előtt megtartott koncertről Mátrai Balázs, a zeneiskola tagintézményvezető-helyettese elmondta, a szervezésekor szem előtt tartják a tradíciókat, de emellett minden alkalommal újdonságokat is próbálnak csempészni az előadásokba. A zeneirodalom nagyjainak művei természetesen minden évben a repertoár részét képezik, ám a hangversenyen – ahol a tanárok mellett tehetséges diákok ugyancsak a közönség elé léptek – újdonságok is felcsendültek. A közös tanári művet ezúttal nyitányként adták elő, míg koncert végén az iskola, eleddig még név nélküli, ám most debütáló zenekara mutatkozott be egy saját szerzeménnyel, valamint a Nagy pénzrablás című népszerű filmsorozat betétdalaként is jól ismert Bella ciao című slágerrel. 

– Számunkra ez a legnagyobb öröm, amikor színpadon láthatjuk a tanítványokat. Ezúttal közösen zenéltünk, így nem csupán őket, hanem magunkat is nyugtatni kellett a fellépés előtt, hiszen most lépett először közönség elé az együttes – tette hozzá nevetve Mátrai Balázs, aki kiemelte, a zeneiskola minden tanára és diákja nagyon büszke arra, hogy évről évre ennyien kíváncsiak a produkciójukra, s meg tudják tölteni a vár a rendezvénytermét. 

– Fontos a zene nagyjaira felnézni és a tudásukat továbbvinni, ugyanakkor fontos a nyitás az új dolgok felé is – fogalmazott Mátrai Balázs, utalva ezzel arra, hogy az intézményben elindult a szintetizátor tanszak, a gitártanszakon pedig könnyűzenével is foglalkoznak a diákok, mely jól vegyíti a régi és új dolgokat.

Az est házigazdája ezúttal is Borbás Károly, a zeneiskola vezetője volt, aki az egyes darabok felkonferálásakor érdekes és szórakoztató történetekkel varázsolta kellemesebbé a felcsendülő zeneműveket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában