Kényes témák a színpadon – Tavaly az Árva szörny, idén A hatodik szék

2023.03.16. 07:00

Tükröt tartanak a bántalmazáskonstrukciónak

A VI. Lélektől lélekig – A színház gyógyító erejének fesztiváljának egyik ősbemutatója a környezetünkben gyakran előforduló bántalmazást dolgozza fel. A hatodik szék című előadás Tasnádi Csaba Jászai Mari-díjas művész rendezésében kerül színpadra április 23-án, a fesztivál utolsó napján.

Rimányi Zita

Elkezdődtek a Veszprémi Petőfi Színházban A hatodik szék próbái, a darab sallangok nélkül beszél a bántalmazásról

Forrás: Veszprémi Petőfi Színház

Idén április 20. és 23. között rendezi meg a lelki világunkkal művészi módon foglalkozó fesztivált a Veszprémi Petőfi Színház. Az a célja, hogy rávilágítson olyan dolgokra, élethelyzetekre, történésekre, amelyekről muszáj beszélni, ezáltal irányt mutasson, tükröt tartson, segítsen. – A bántalmazás, A hatodik szék című ősbemutató témája sajnos mindannyiunk életében ismert. Fontos és egyáltalán nem elhanyagolható téma, amiről beszélnünk kell a színház sajátos módján is, magunk és a társadalom gyógyítása érdekében – nyitotta meg az olvasópróbát a fesztivál megálmodója és elindítója, Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes-kreatív menedzser, mentálhigiénés szakember. Ahogy a tavalyi fesztivál során a nagysikerű, elgondolkodtató, a nárcizmust feldolgozó Árva szörny című pszichodrámát, úgy idén A hatodik szék című darabot is Topolcsányi Laura írta.

– Nagy szomorúságunkra szinte kéthavonta olvashatunk szörnyű híreket arról, mennyi fiatal felnőtt vet véget az életének rá közvetlenül vagy közvetve ható bántalmazás miatt. Ijesztő társadalmi probléma ez. Mivel a lelki élettel foglalkozó színházi fesztiválon különböző kényes, szociális, társadalmi kérdéseket feszegetünk, ezért jobb helyen nem is mutathatnánk be. A darab modellezi azt a konstrukciót, amelyben a bántalmazás általában működik. Megtudhatjuk, ki az áldozat, ki a zaklató, ki a segítője, ki a szemlélő. Tiszta, egyszerű térben fogunk játszani, amely a problémára fókuszál, külsőségek és sallangok nélkül, így semmi nincs, ami mellékvágányra irányítaná a képzeletet. A téma nehéz, viszont égetően fontos, és egyszerűen, mégis valósághűen tárjuk fel azt a nézők előtt  – szögezte le a rendező. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában